The Happiness Factory Blog

maandag 27 januari 2014

Maak eens iemand gelukkig…

BlogMakeSomeoneHappy

Maak eens iemand gelukkig, en je zult er zelf ook gelukkig van worden. Want geluk is nu eenmaal het enige dat groter wordt wanneer je het deelt.

Er zijn bovendien wel honderden manieren te bedenken om iemand gelukkig te maken.
Je kunt er iets goeds voor doen, je kunt een cadeautje geven, je kunt (ongevraagd) een handje hulp toesteken,…
Het lijstje is waarschijnlijk oneindig lang.

Al zijn de meeste dingen waar we aan denken wanneer we iemand gelukkig willen maken, allemaal dingen waar we een extra inspanning voor moeten leveren. Dat is natuurlijk ook net het mooie aan die positieve daad die we dan stellen, we hebben er figuurlijk een stukje van onszelf voor opgeofferd om de ander gelukkig te maken.

Het jammerlijke hieraan is dat net die extra inspanning ons misschien wel belet om dit heel frequent en bij heel veel mensen te doen.
Toch wel jammer, want meer geluk delen en uitstralen zou deze wereld echt geen kwaad doen, in tegendeel.

Wel, een ander gelukkig maken, is misschien wel veel eenvoudiger dan je zou kunnen vermoeden…

Om de geluksbeleving van een ander te boosten, is er niets meer nodig dan twee specifieke vragen.

Precies, twee gerichte en specifieke vragen aan iemand stellen kan er voor zorgen dat die persoon een instant boost in zijn geluksgevoel krijgt. Dat is het resultaat van een studie die psycholoog en Nobel laureaat Daniel Kahneman heeft uitgevoerd bij zijn studenten.

Kahneman stelde hen volgende twee vragen:

  1. Hoeveel afspraakjes (dates) heb je de afgelopen maand gehad?
  2. Hoe gelukkig voel je jezelf dezer dagen?

Het resultaat van de bevraging toonde aan dat de studenten die met een goed gevoel konden antwoorden op de eerste vraag, een veel hogere geluksbeleving aangaven bij de tweede vraag.

De verklaring hiervoor is simpel: even snel je geluk beoordelen is helemaal niet zo’n eenvoudige vraag waar je snel een antwoord op kunt geven. Door eerst een positieve gewaarwording of positieve ingesteldheid op te wekken, en daarna naar het geluk te vragen, wordt die positiviteit mee overgenomen in het antwoord op de tweede vraag.

Je hoeft natuurlijk niet telkens naar de afspraakjes te vragen. Elke emotioneel belangrijke vraag die iemands stemming positief kan beïnvloeden zal hetzelfde effect hebben op de tweede vraag naar het geluk.
Het enige wat wel belangrijk is, is de volgorde van de vragen: eerst het positieve gevoel opwekken, dan naar het algemene geluk vragen.

Op die manier kun je de mensen om je heen dus heel snel een boost geven in hun geluksgevoel en –beleving.
En een leuk extraatje hierbij is dat wanneer iemand zich goed gaat voelen over zichzelf omwille van wat jij hen gevraagd hebt, ze die positieve gevoelens ook naar jou gaan overbrengen.

Geniet van wat je kunt losmaken, en verspreid het geluk!
:-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten