The Happiness Factory Blog

donderdag 9 januari 2014

Ben jij een “unitasker”?

BlogMultitasken

Het mag wel duidelijk zijn dat we in een wereld leven waarin multitasken als heel normaal wordt aanzien. Met onze smartphones zijn we constant bereikbaar, Twitteren we er op los, en zitten we tegelijk op Facebook. In onze werkomgeving slaan we een praatje met onze collega's, rinkelt de telefoon, en vliegen de emails binnen.
Een hele hoop prikkels waar we continu onze weg tussen zoeken.

Onderzoek heeft echter aangetoond dat mensen die constant moeten switchen tussen verschillende activiteiten er ongeveer 50% langer over doen om die activiteiten af te werken, en tot 50% meer fouten maken! (Bron: Real Happiness at Work, Sharon Salzberg)

Bij multitasken krijgen we dan misschien wel het gevoel van heel productief te zijn, het tegendeel is echter waar.

Al die prikkels die op ons afkomen, blijkt de productie van dopamine in onze hersenen te stimuleren. Dopamine is een van de gelukshormonen in ons lichaam. Het geeft ons dus een goed gevoel. Meer nog, dopamine is het hormoon dat er voor zorgt dat je kunt blijven doorgaan om iets te bereiken. Zeg maar de natuurlijke reservetank die je als primitief wezen goed kunt gebruiken om te blijven jagen totdat je je prooi te pakken hebt.
Al die multitasking prikkels geven ons dus een goed gevoel, en stimuleren ons om er in te blijven hangen.

Je kunt het vergelijken met alle aanlokkelijke lichtjes, beepjes en geluidjes van een jackpot en een casino wat je een gevoel van winnen geeft terwijl je helemaal bankroet aan het gaan bent.


Naast die dopamine, komen er door het multitasken ook nog adrenaline en andere stresshormonen vrij. Deze zorgen op korte termijn voor geheugenverlies en voor allerhande mentale en fysieke gezondheidsproblemen op lange termijn.

Als je je aandacht dus steeds verdeeld over verschillende zaken tegelijk, maak je meer fouten, doe je er langer over en onthoud je veel minder goed wat je nu precies hebt gedaan.
Datzelfde zie je ook in de interactie tussen mensen. Wanneer een van de twee gesprekspartners niet zijn/haar volledige aandacht schenkt aan het gesprek, sluipt er onherroepelijk wel ergens een misverstand of een niet-gehoorde paragraaf in.

De oplossing ligt dus voor de hand: word een "unitasker".
Richt je volle aandacht op één ding voor een langere tijd, geef je hersenen even rust, en switch dan naar de volgende activiteit.
Dat "unitasken" gaat je productiviteit verhogen, gaat je beter laten onthouden wat je precies gedaan hebt, je gaat er minder fouten door maken, en je concentratie gaat langer op een hoog niveau blijven.

Geluk komt bovendien hoofdzakelijk uit het hier-en-nu, en door je te focussen op slechts één ding tegelijk ben je ook veel meer in het moment.
Gelukkiger en productiever!

Let's unitask!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten