The Happiness Factory Blog

maandag 30 december 2013

Business zonder busyness!

2013 loopt helemaal op zijn laatste benen, en 2014 staat te popelen om te beginnen. Een ideaal moment om even stil te staan, terug te kijken en vooruit te blikken.

BlogBusyness

Heb jij in 2013 de vraag “Hoe gaat het ermee?” wel eens beantwoord met “Druk, druk, druk…”?
Als het antwoord ‘JA’ is, lees dan zeker verder, want “druk, druk, druk…” is meestal geen goed teken.
In veel gevallen wordt die drukte ook wel gelinkt aan het ‘succes’ dat we op dat moment ervaren: veel om handen is toch ergens wel een goed signaal, niet?

Wel, hoe mooi zou het zijn als je in 2014 dat gevoel van succes kunt blijven behouden (of zelfs kunt uitbouwen), en toch niet het gevoel hebt van “druk, druk, druk…” ?
Een utopie hoor ik je denken?
Nee hoor, een bewuste keuze!

In de productiefilosofie ‘Lean Manufacturing’ wordt een zeer duidelijk onderscheid gemaakt tussen ‘bezig zijn’ en ‘waarde toevoegen’. Ook bij onszelf kunnen we dat onderscheid maken. Al is het niet eenvoudig om dat verschil zelf te zien. We handelen ten slotte toch steeds vanuit de overtuiging dat we de juiste dingen aan het doen zijn – en dat met heel veel overgave en passie.

Nochtans is er een zeer dunne lijn tussen ultieme creativiteit – zeg maar flow – en het omslagpunt van de negatieve spiraal waarin het allemaal teveel wordt.
Je zou hier voor jezelf een sterke analyse kunnen maken om vast te stellen hoe het met je persoonlijke productiviteit gesteld is, en of je het merendeel van je tijd eerder ‘bezig bent’ of eerder ‘waarde toevoegt’. Dat gaat je echter wel wat denkwerk kosten.

Anderzijds kun je voor jezelf wel een aantal ‘leefregels’ invoeren die je sowieso zullen helpen om van dat omslagpunt weg te blijven (gelijk of je er nu al over zit of niet). En is het begin van een nieuw jaar geen goed moment om zulke ‘nieuwe’ gewoontes voor jezelf in te voeren?
Doe het eens:

  • Vind je remsysteem
    Wat houdt jou met je 2 voetjes op de grond?
    Zoek een focuspunt in het hier en nu dat je daarbij kan helpen. Misschien is het je ademhaling, misschien is het het contact van je voeten op de grond, misschien is het je hartslag. Zoek iets waar je jezelf even op kan focussen vanaf je een opstootje van stress of gespannenheid voelt.
    Het is misschien even zoeken wat er voor jou werkt, maar uiteindelijk zal je iets vinden dat je afremt – in het hier en nu houdt – wanneer het nodig is.
  • Maak het jezelf niet te moeilijk
    Welke negatieve woorden “zeg” (of denk) je tegen jezelf wanneer iets niet goed gaat? Hoogstwaarschijnlijk een hele reeks dingen die je nooit tegen een ander zou zeggen. Wel, waarom dan wel tegen jezelf??
    Maak het jezelf niet te moeilijk, dat zullen anderen wel voor jou doen.
    Ga vooral genieten. Als je vrienden bij je thuis uitnodigt, waarom dan staan stressen in de keuken om hen de perfecte maaltijd voor te schotelen? Als je er zelf niet van kan genieten, ga dan op restaurant of laat iets thuis bezorgen. Want uiteindelijk…niets moet.
  • Vind je eigen ‘happy place’
    HappyPlaceGa op zoek naar dat ene plaatsje waar je echt helemaal jezelf kunt zijn. Het kan je tuin zijn, het kan je favoriete koffiebar zijn, het kan een hotelkamer zijn,…het maakt niet uit wat het is, zolang je er maar regelmatig de tijd voor neemt om er met jezelf heen te gaan.
  • Doe wat minder druk
    Business hoeft niet busyness te zijn. Het clichébeeld van de zakenman die nog snel een reeks telefoontjes afhandelt terwijl hij van het ene vliegtuig op het andere springt, is vooral een uiting dat hij zijn zaakjes niet goed geregeld heeft. Kies er bewust voor om eens wat minder in de “doe”-modus te zijn, en wat meer tijd in de “zijn”-modus door te brengen.
    Wees eens ‘strategisch onbereikbaar’, en laat het allemaal even voor wat het is. Door deze figuurlijke afstand te creëren en op de pauzeknop te drukken, zal je hoogstwaarschijnlijk tot veel meer inzichten komen dan je vanuit je ‘doe’-modus kunt bereiken.
  • Wees aandachtig
    Doe niet aan multi-tasking, maar schenk je volle aandacht aan dat ene iets waar je mee bezig bent. Zelfs computers kunnen niet multi-tasken, want ofwel hebben ze meerdere processoren die elk met iets anders bezig zijn, ofwel doen ze telkens maar één ding tegelijk (maar dan wel heel snel na elkaar). Wij hoeven dus ook helemaal niet te multi-tasken. Beter kort – en voor de volle 100% – je aandacht aan iets schenken dan een langere tijd half-half-aandacht geven, want daar lijdt alles onder.
    En wanneer het moeilijk is om je volle aandacht te schenken, wees dan vooral niet te hard voor jezelf, spreek het uit, en vind je focus terug.
  • Laat de zuurstof stromen
    De endorfines, cortisones en adrenaline die je lichaam aanmaakt wanneer je fysiek actief bent, is een instant oppepper, beter dan alcohol, beter dan koffie. Ga dus regelmatig eens letterlijk een luchtje happen, en laat de zuurstof en de hormonen door je lichaam stromen.
    En als rondjes joggen helemaal niets voor jou is, doe dan gewoon datgene wat je wel leuk vindt!
  • Ken je demonen, grenzen en valkuilen
    Het is best lastig om al het bovenstaande echt in je leven in te voeren (al leest het allemaal heel eenvoudig). Je zal geconfronteerd worden met je eigen demonen (die excuus-Gremlins die plots opduiken wanneer je een gewoonte tracht te veranderen), je zal je eigen grenzen van je comfortzone moeten oprekken om de dingen eens bewust anders te doen, en je zal vooral regelmatig in je eigen valkuilen trappen en toch weer terug in de oude gewoonte vervallen. Dat is niet erg, dat hoort erbij. Laat het gebeuren, zie het gebeuren, en neem de moed op om de volgende poging aan te vatten.
  • DOE HET!
    Aansluitend op het voorgaande puntje, is dit misschien wel het belangrijkste om alle bovenstaande zeven punten tot uitvoering te brengen: wanneer je het niet opneemt, zal er nooit iets gebeuren.
    Het hoeft ook niet allemaal ineens geïnstalleerd te zijn of perfect te lopen. Bouw het op, of geef aandacht aan die punten die voor jou goed werken. Maar wees er vooral actief mee bezig!

Veel succes en weinig busyness voor 2014!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten