The Happiness Factory Blog

donderdag 6 februari 2014

Waarom we wat meer zouden mogen lachen…ook op het werk…

Smile

Lachen creëert een leuke omgeving

Als je een conversatie wil aangaan en vertrouwen wil opbouwen, kan humor daar zeker bij helpen. Humor is namelijk een manier om snel connectie te maken, omdat het de barrières afbreekt die er (ogenschijnlijk) bestaan tussen verschillende personen en verschillende hiërarchische lagen.
Bovendien kan een mop op het juiste moment, de opbouwende gespannen sfeer helemaal doen omslaan, waardoor er terug ruimte komt voor een echte dialoog waarin boodschappen blijven hangen.
 

Lachen is gezond… en besmettelijk

Eens echt goed lachen – zo tot wanneer je buik er pijn van doet en je kaken in kramp dreigen te springen – overspoelt je lichaam met een hele reeks endorfines waardoor je jezelf veel beter gaat voelen, je instant een hele portie stress achter je kunt laten, je immuunsysteem versterkt, en je bloeddruk verlaagt!
Bovendien werkt lachen bijna zo aanstekelijk als gapen. Want als je een beetje verderop een collega hoort bulder lachen, gegarandeerd dat er wel een paar mensen zijn die een kijkje gaan nemen en willen meegenieten van het heerlijke moment. Zelfs wanneer je niet gaat kijken, is de kans groot dat je door het geluid alleen al zelf ook een glimlachje op je gezicht krijgt.
Laat je vanuit dat opzicht dus maar gerust besmetten…

Lachen brengt creativiteit en innovatie

Ideeën, en het voortbouwen van het ene idee op het andere, zijn essentieel voor creativiteit en innovatie. Wanneer je in een cultuur zit waar iedereen tot over zijn oren in de stress zit en angstig is om wilde ideeën zomaar uit te spreken, is de kans zeer klein dat er creatieve en innovatieve ideeën zullen geboren worden.
Lachen breekt heel wat barrières af, waardoor er meer openheid en vrijheid ontstaat om een bijdrage te kunnen (en psychologisch ook te mogen) leveren.

Lachen laat je leren

Lachen maakt je geest meer open voor nieuwe dingen. En nieuwe dingen ontdekken, betekent leren.
Bovendien bestaat er de psychologische vaststelling dat alles wat een emotionele component in zich heeft, veel beter onthouden wordt dan bijvoorbeeld een lijst met neutrale woorden. Lachen en de emoties die er daardoor ontstaan (bv plezier of opwinding) zorgen voor die emotionele component, waardoor je nieuwe ‘leerstof’ veel beter zult kunnen onthouden.

 

Wie kent er nog goede redenen om meer te lachen? Vul gerust aan…

1 opmerking:

  1. Filippe Van Kets8 februari 2014 om 10:32

    Het is ook gewoon een middeltje om stress of frustratie snel van je af te gooien, en er weer volop voor te gaan :)

    BeantwoordenVerwijderen