The Happiness Factory Blog

donderdag 13 februari 2014

“Boost” je geluk – op 16 manieren

 

BlogHappinessMatrix

Heb je veel of weinig tijd?
Het maakt niet meer uit! Je geluk “boosten” kan je altijd, en zeker dankzij deze samenvattende ‘Happiness Matrix’ die onlangs via The Huffington Post verscheen.
Ontdek hieronder 16 manieren – geordend van kleine tot grote impact – om aan je geluk te werken.

TAKE A NAP – Er is aangetoond dat mensen met een tekort aan slaap eerder oog en aandacht hebben voor het negatieve dan voor het positieve. In een experiment waarbij proefpersonen met een slaaptekort een lijst met woorden kregen voorgelegd, konden zij 81 procent van de woorden met een negatieve connotatie (zoals kanker) achteraf herinneren, en slechts 41 procent van de woorden met een positieve of neutrale connotatie (zoals zon).

ENJOY A CUP OF TEA – Rick Hanson (auteur van ‘Hardwiring Happiness’) stelt dat je je hersenen kunt (her)programmeren om gelukkig te zijn, onder andere door te genieten van de kleine dingen van het leven. “We zijn omgeven door oneindig veel kansen – 10 seconden hier, 20 seconden daar – die we kunnen opmerken en gewaar worden om echt te doorleven en er van te leren.” , geeft Hanson mee.

WALK TALL – Wandelen met een stevige pas, je borst vooruit en je hoofd omhoog, geeft je een gelukkiger gevoel, volgens de Florida Atlantic University. Zij zagen dat personen die gedurende 3 minuten wandelden met grote passen, en met fors zwierende armen een hoger geluksgevoel rapporteerden dan de personen die gedurende diezelfde 3 minuten hadden geslenterd en met hun hoofd naar de grond keken.

GO FOR A STROLL IN THE PARK – ‘Buiten zijn’ heeft vele voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid. Zo heeft een studie aangetoond dat mensen die in een natuurrijke omgeving vertoeven zich gelukkiger voelen dan wanneer zij in een stedelijke omgeving zijn.

PRAY – Uit meer dan 300 studies is gebleken dat er een link bestaat tussen spiritualiteit, religieuze betrokkenheid en welzijn en geluk. Bovendien kan een moment van bezinning heel stressverlagend werken.

GO ON A VACATION – In 2010 is er een studie verschenen die aantoonde dat het uitkijken naar een nakende vakantie al tot 8 weken op voorhand een positief effect kan hebben op je gemoed en stemming.

LISTEN TO HAPPY MUSIC – De ‘Journal of Positive Psychology’ heeft onlangs een studie gepubliceerd die aantoonde dat studenten die luisterden naar “happy” muziek tijdens het uitvoeren van een gezamenlijke taak, hun stemming voelden verbeteren.

SMILE – Aan iets positiefs denken dat je doet glimlachen, maakt je gelukkiger (een geveinsde glimlach telt niet mee). Glimlachen stimuleert op zijn beurt dan weer de positieve herinneringen. Een vicieuze cirkel van positiviteit dus!

MEDITATE – Meditatie werkt zeer krachtig in het verlagen van het stressniveau en het reduceren van depressieve klachten. Bovendien verbetert meditatie de kwaliteit van de slaap (wat ook weer voordelen met zich meebrengt – zie hierboven).

LAUGH – Eens goed lachen helpt stress reduceren, en vermindert symptomen van angst en depressie.

PLAY WITH A PUPPY – De speelsheid van een puppy zet ons ook aan om te spelen. Spelen is dan weer goed voor ons eigen welzijn en geluk. Zo heeft een studie aangetoond dat tijdens spelen de hersenzones geactiveerd worden die ook te relateren zijn aan plezier en geluk. Bovendien ben je tijdens het spelen meestal fysiek actief, wat ook weer goed is voor je gezondheid.

HAVE SEX – Sex heeft een positieve invloed op je welzijn en je stressniveau. Daarnaast heeft het ‘Institute for the study of labor’ vastgesteld dat personen die minimaal 4 maal per week sex hebben, gelukkiger zijn en minder depressieve klachten vertonen.

GO FOR A RUN – Fysiek actief zijn, laat onze natuurlijke gelukshormonen helemaal in het lichaam rondstromen.

PERFORM AN ACT OF KINDNESS – De University of California heeft vastgesteld dat iets goeds doen voor een ander, jezelf ook gelukkiger maakt.

VOLUNTEER – Anderen helpen, helpt ook jezelf. De University of Exeter legt een relatie tussen gelukkig zijn, het verlichten van depressie, en zelfs langer leven.

KEEP A GRATITUDE JOURNAL – Wees dankbaar voor wat je hebt en wat je overkomt. Verschillende studies hebben een sterke correlatie aangetoond tussen dankbaarheid en welzijn. Zeker wanneer die dankbaarheid vanaf de kinderjaren is aangeleerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten