The Happiness Factory Blog

zondag 28 oktober 2012

Herfstvakantie!


De eerste vakantie van het nieuwe schooljaar is een feit! De herfstvakantie is aangebroken.
De zomervakantie lijkt weeral een eeuwigheid geleden, en doordat de dagen beginnen te korten, lijkt het er allemaal niet vrolijker op te worden.

Tijd dus om nog eens vakantie te nemen!

Maar hoe zorg je er nu voor dat het deugddoend effect van zo'n vakantie het meeste effect op je heeft, en ook het langste blijft duren?

De "positieve psychologie" heeft ook daar weer een antwoord op!



Een paar recente wetenschappelijke studies hebben verschillende effecten van "vakantie" bestudeerd. Om het hoogste deugddoend effect uit je vakantie te halen, en om het effect ervan zo lang mogelijk te behouden, spelen volgende bevindingen een belangrijke rol:

  1. Leef naar je vakantie toe

    Wanneer je je mentaal voorbereidt op een aankomende vakantie, en er zo echt naar toe leeft, veroorzaakt dit een 'pre-trip happiness'. Wat zoveel wil zeggen als: de blijdschap van iets leuks en goeds dat voor je staat te wachten.
    Dit kun je ook klein maken, en bijvoorbeeld uitkijken naar één bepaald aspect in de vakantieperiode. Dat kan dan weer handig zijn voor diegenen die geen ganse week vakantie hebben. Zij kunnen dan toch al uitkijken naar de vrije dag op 1 november.

  2. Neem regelmatig vakantie
    Het naar een vakantie toe leven geeft je een 'pre-trip happiness' gevoel. Dus als je regelmatig naar een vakantie kunt toe leven, blijft dat gevoel min of meer constant aanwezig.
    Zo is het dipje na een vakantie veel kleiner wanneer je al direct uitzicht hebt op een volgende vakantie. Sommige onderzoeken geven zelfs de tip mee om tijdens je ene vakantie je volgende vakantie al te plannen en in te richten.

  3. Relax

    Een bepaald onderzoek heeft aangetoond dat het 'happiness level' van mensen die hun vakantie beschreven als "very relaxed" opmerkelijk hoger ligt dan wanneer het enkel als "relaxed" of als "neutraal" werd omschreven.
    Ons lichaam en ons welzijn heeft op vakantie dus echt wel rust en ontspanning nodig.
    Bovendien doe je dat best lang genoeg, want datzelfde onderzoek geeft ook aan dat je 8 vakantiedagen nodig hebt om echt volledig te ont-stressen.

  4. Wees flexibel
    Wees tijdens je vakantie ook steeds flexibel. Een hele hoop van de dingen om je heen kun je niet beïnvloeden, en er kunnen altijd onverwachtse zaken gebeuren. Het weer is daar een goed voorbeeld van. Het kan plotseling helemaal omslaan en je hebt het totaal niet in de hand.
    Maak je daar dan ook niet druk in, en ga er positief en flexibel mee om. Er is altijd wel een positieve kant aan elke gebeurtenis.

  5. Slaap

    Slaap is op vakantie een heel belangrijk gegeven. Zorg voor een echt donkere omgeving om in te slapen, en respecteer de aangeraden slaapduur van ongeveer 8 uur per nacht.
    Dan zul je echt verkwikt uit je vakantie komen!


Veel slapen, heel relaxed en flexibel zijn, en al dagdromen over andere reizen...ik zie de komende week al helemaal zitten! :-)



.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten