The Happiness Factory Blog

zondag 18 november 2012

Vastberadenheid

Heb je ooit al eens iets opgegeven omdat je het niet echt kon?
Na een of twee keer proberen toch maar beslist om niet verder te doen?
Misschien zelfs een beetje ontgoocheld geworden omdat jij het niet kon, en anderen het wel konden?

En waarom was dat dan?
Had je het talent niet?
Had je de kennis niet?
Of had je het doorzettingsvermogen niet?

Velen van ons zijn ervan overtuigd dat echt succesvolle mensen ofwel meer talent hebben, ofwel veel slimmer zijn dan wij. Denk bijvoorbeeld aan de buitenaardse prestaties van topatleten, of de briljante successen van doorwinterde zakenlui.

Niets is echter minder waar!
De onderzoeken van Angela Duckworth bevestigen wat al eerder vermoed werd: met passie en overgave, het zweet dat nodig is, en vooral heel hard werken aan iets dat je echt wil bereiken, kan je uiteindelijk veel verder brengen dan je aangeboren talenten en/of IQ.

"I've missed more than 9000 shots in my career. I've lost almost 300 games. 26 times, I've been trusted to take the game winning short and missed. I've failed over and over and over again in my life, and that is why I succeed" ~ His Airness Michael Jordan
De basketbal-legende Michael Jordan begon zijn carrière in het schoolteam. Daar werd hij niet goed genoeg bevonden, en werd uit de ploeg gezet. Net daardoor besloot hij om langer en harder te trainen dan gelijk welke andere speler die wel in het team was opgenomen. Dat was het begin van zijn legendarische basketbal-pad.

En zo zijn er nog heel wat voorbeelden van mensen die eerst "gefaald" hebben om daarna hele speciale prestaties neer te zetten. Denk bijvoorbeeld aan Walt Disney die als journalist werd ontslagen omdat hij niet creatief genoeg was...

Succes heeft dus niet zozeer te maken met het talent of het intellect dat je hebt, wel met je eigen vastberadenheid om in iets te slagen dat je echt wil bereiken.

Die vastberadenheid gaat trouwens verder dan alleen maar (zelf)discipline. Discipline zal je helpen om iets te blijven volhouden. Wat dat iets is, daar spreekt discipline zich echter niet over uit.
In vastberadenheid zit ook een heel grote dosis doelgerichtheid en vasthoudendheid. Het gaat er niet om om zomaar iets te blijven uitvoeren, het gaat er om om net te blijven vasthouden aan datgene waar al je passie en energie naartoe gaat.
Vastberadenheid komt dus voor een groot deel vanuit het hart!

Voorspellen vanuit vastberadenheid:
Op de West Point Military Academy werden bij alle nieuwe kadetten een hele reeks psychologische, fysieke en intellectuele testen afgenomen. Vanuit al die testresultaten werd dan een voorspelling gemaakt hoe groot de kans was dat zo'n kadet zou afvallen gedurende de opleiding, of het tot het einde zou kunnen volmaken. Op die manier werden dan ook alleen de "beste" studenten toegelaten.

Vastberadenheid heeft daar verandering in gebracht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kadetten die bij hun rekrutering het hoogst scoren qua vastberadenheid, ook de hoogste kans hebben om de opleiding succesvol af te ronden.
Opmerkelijk daarbij is dat deze rekruten niet noodzakelijk ook de beste/hoogste scores hadden qua psychologische, fysieke en/of intellectuele prestaties.

Iets écht willen bereiken, en daar vol passie en overgave dag in dag uit aan werken, maakt dus het echte verschil.

Vastberaden geluk:
Heel wat wetenschappelijk onderzoek toont allerlei elementen aan waar je op kunt werken om gelukkiger te worden. Op zich zijn deze elementen helemaal geen rocket-science. Het gaat al bij al over heel eenvoudige zaken (zoals bijvoorbeeld het aanleren van een "dankbare" levensstijl).
Vermits het net allemaal over zo'n 'eenvoudige' zaken gaat, zit de moeilijkheid van gelukkig zijn dus niet zozeer in het inhoudelijke, maar wel in de mate waarop je die eenvoudige zaken ook echt kunt volhouden.

Op die manier is het traject naar een duurzaam geluk ook een weg die je moet bewandelen. Net zoals de weg naar succes. Alle bevindingen over vastberadenheid zijn dan ook door te trekken naar je eigen zoektocht voor geluk.

Hou voor jezelf vast aan datgene waar al jouw passie en overgave naartoe gaat, blijf het dag en nacht volhouden, en geef vooral nooit op!




.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten