The Happiness Factory Blog

zondag 21 oktober 2012

De toekomst is vandaag! (TEDxFlanders)

Wanneer ik jullie zou vertellen over kledij die je moet "voeden" zodat het zichzelf kan herstellen, wanneer ik jullie zou aankondigen dat je smartphone kan voorspellen of je ziek zult worden of niet, en wanneer ik jullie zou aangeven dat op basis van DNA analyse er gepersonaliseerde medicatie kan toegediend worden, praat ik dan over sciencefiction of over de realiteit?

Wel, tot vóór afgelopen zaterdag zou ik zelf ook sciencefiction geantwoord hebben. Na de laatste editie van TEDxFlanders weet ik echter beter. Deze voorbeeldjes zijn de dag van vandaag al zuivere realiteit!
Net zoals op Mars een adembare dampkring en een beheerste temperatuur kan gevormd worden. Geen sciencefiction meer, maar allemaal mogelijk!

Wat we eerder als misschien mogelijk achten, is er vandaag al!
What a wonderful and bright world we live in!



Net dat besef dat 'de mensheid' vandaag de dag al zo extreem ver gevormd is qua technische ontwikkeling, en die ontwikkelingen dan ook steeds meer en meer begint in te zetten voor die dingen die er echt toe doen: ons eigen welzijn en een duurzame planeet, stemt mij toch wel bijzonder gelukkig!

Suzanne Lee maakt kleding uit groene thee met suiker en bacteriën die daarin een substantie creëren die, wanneer volledig gedroogd, kan verwerkt worden zoals leder.
Deze kleding is dus volledig biologisch afbreekbaar, of als je er opnieuw de juiste bacteriën aan toevoegt en ze "voedt", kunnen ze je kledij doen groeien om bijvoorbeeld scheurtjes te herstellen.


Chris Van Hoof gaf dan weer toelichting over het belang van sensoren om ons lichaam te controleren. Momenteel bestaan er al allerlei sensoren die een hoop data over onszelf kunnen genereren. Wanneer je die data correct verwerkt, kun je voorspellingen gaan doen - net zoals je het weer gaat voorspellen - over je eigen gezondheid. De nieuwste trend is dat deze sensoren heel 'draagbaar' worden, zoals een uurwerk dat je bloeddruk en hartslag permanent meet, of je smartphone die een ademanalyse uitvoert terwijl je telefoneert. Op die manier genereer je data zonder dat je er jezelf bewust van bent. Al die data kan dan via je smartphone verwerkt worden, en je kunt zo een voorspelling van je gezondheids- en welzijnstoestand krijgen.


Stijn Meuris kwam dan weer vol passie vertellen over hoe Mars het toevluchtsoord kan zijn voor de mens wanneer het hier op aarde eens echt serieus zou mislopen.
Via "terraforming" zou er op Mars een adembare dampkring en een beheerste temperatuur kunnen komen. Bovendien zou dat zelfs nog niet al te lang duren. Op 50 tot 100 jaar tijd zou alles daar "klaar" zijn om bewoond te worden. Of om het uit te drukken met andere woorden: begin er vandaag aan, en de kans is groot dat deze generatie het nog ziet gebeuren!



En wanneer Agnus Colin begon te vertellen over hoe hij en zijn verloofde (ondertussen zijn vrouw) gedurende 2 jaar op niets anders dan hun eigen krachten een reis rond de wereld hebben gemaakt, dan werd het echt stil in de Vlaamse Opera.
Op "eigen krachten" moet je dan ook wel letterlijk nemen. Ze hebben gefietst, ze hebben gewandeld, en ze hebben de Atlantische Oceaan overgestoken door te roeien.


Het was dus niet alleen smullen van technologische hoogstandjes die de mens al kan realiseren, het ging zeker ook over waar de mens in z'n totaliteit toe in staat is!
Daarbij blijft geluk en gelukkig zijn altijd een topprioriteit.



Dat kwam Maarten Desmet ons trouwens verder toelichten adhv het voorbeeld van Bhutan. Een klein koninkrijkje, gelegen in de Himalaya tussen China en India, waar ze alle beslissingen van de staat in functie stellen van hun 'Gross National Happiness' index. Alles wat er in Bhutan gebeurt, heeft dan ook maar één ultiem doel: een bijdrage leveren aan het nationale geluk!


Met in totaal een twintigtal sprekers die de revue gepasseerd zijn, zijn er nog veel meer interessante ideeën voorbij gekomen dan wat ik hier allemaal kan neerschrijven.
Wanneer ik de kernboodschappen uit alle "talks" aan elkaar kleef, ontstaat er wel een heel inspirerende samenvatting:

Technology improves that quickly
that our smartphone will know more about ourself than what we do.
Nevertheless,
everybody in this room can change the world, as long as you believe in your passion.
Extraordinary people act local, have non-negotiable values,
and take another way if needed to succeed.
You don't need to be a superhero to go out and do special things,
you just need a dream.
And when that dream is to big, believe in the power of babysteps.
Don't bother about what you are going to do next year,
just be sure about what you are going to do the next hour!


Dus wat ga jij het volgende uur doen om een stapje dichter te komen bij jouw droom?



.

1 opmerking:

  1. stom misschien deze reactie: maar het volgende uur ga ik gewoon nagenieten van een dagje samen door te brengen met die heerlijke kleinkindjes van me!!! :-))) en hopen en dromen dat ik dit nog héél dikwijls mag beleven!

    BeantwoordenVerwijderen