The Happiness Factory Blog

maandag 6 augustus 2012

Zo word je een legende!


Iedereen die de Olympische Spelen van dichtbij of veraf volgt, kon er afgelopen zondag niet om heen: Usain Bolt heeft de 100m gewonnen, en is daarmee goed op weg om zijn hoogste betrachting - een levende legende worden - te behalen!

Er zijn een hele reeks feiten die deze finale onwaarschijnlijk spectaculair maakten:

  • alle finalisten eindigden binnen de magische grens van 10 seconden (op Powell na, maar die blesseerde zich)
  • de top 4 loopt 9.80 of minder!
  • de bezetting was zodanig sterk dat zelfs met de plaatsen 8 tot 16 er een finale had kunnen gelopen worden, met namen zoals Dwain Chambers en Derrick Atkins naast de piste.
En toch was er nog één ding dat de overwinning van Bolt nog legendarischer maakte.
Iets dat we allemaal kunnen meemaken, en zo ook zelf een legende kunnen worden in datgene waar je zelf goed in bent...


Dat ene ding is terug te vinden in wat Usain Bolt meegemaakt heeft in de aanloop naar de Spelen:
De afgelopen jaren was Bolt al de koning van de sprint. Het ging er niet meer om wie er zou winnen in een 100m, het ging er om hoe snel Bolt nu weer zou zijn. Een succes, een talent, en veel voorspoed in alle richtingen.

Tot op het WK van vorige zomer. In de finale maakt Bolt een valse start en wordt gediskwalificeerd. Blake gaat er met de wereldtitel vandoor. En daar blijft het niet bij. Blake verschalkt Bolt ook in een rechtstreeks duel tijdens de Jamaciaanse trials.
De wereld twijfelt...
Zelfs in de voorbesprekingen op de Olympische Spelen spraken ervaringsdeskundigen - zoals Maurice Greene - zich duidelijk in het voordeel van Blake uit.

En net op dat moment, als iedereen begint te twijfelen en de voorspoed zich langzaam tegen hem keert, breekt Bolt weer helemaal door. Hij staat er opnieuw, en wint met overmacht deze legendarische finale!


Een herkenbaar patroon dat zich hier afspeelt. Een patroon dat al in de Middeleeuwen gekend was, en beschreven wordt in het verhaal van Parsival, een van de ridders van Koning Arthur:
Het gaat allemaal goed met de held van het verhaal, en de wereld ziet er rooskleurig uit. Dan ervaart hij tegenspoed en moeilijkheden die hem dwingen om antwoorden te zoeken in de wijde wereld of net in zichzelf. Met nieuwe inzichten, beter en sterker dan voorheen komt dan de held terug, en wint de eindeloze roem.

Op zich een heel herkenbaar en eenvoudig patroon dat we in heel veel verhaaltjes zien terugkomen, en dat de held echt tot held maakt.

Datzelfde speelt zich ook nu af bij Bolt. Wanneer hij altijd alles zou winnen, zou deze Olympische titel maar weer eentje in het rijtje geweest zijn. Het is net zijn dipje dat deze overwinning extra kracht bijzet!

En dat patroon komen we allemaal tegen. Op het moment dat we de goeie dingen aan het doen zijn, zullen we onherroepelijk voeg of laat in een dipje terechtkomen en zullen we door tegenspoed getroffen worden.
De vraag is niet of het gaat gebeuren, de vraag is hoe we er dan op zullen reageren. En dat maakt nu net het verschil tussen echt legendarische winners of ééndagsvliegen.

Jouw kracht, overtuiging, vastberadenheid en 'willpower' om door te zetten, ook - en vooral - tijdens de moeilijke momenten zal bepalen hoe legendarisch jij wordt!

En het goede nieuws is: vastberadenheid en 'willpower' kun je trainen en opbouwen!

De volgende keer dat het jou dus even tegenzit, dan sta je op een fantastisch moment! Want op dat moment kun jij de keuze maken om door te zetten, en zelf ook een 'hero's journey' af te leggen om zelf een legende te worden!


.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten