The Happiness Factory Blog

dinsdag 31 juli 2012

Geluk kun je kopen!

We kennen allemaal wel de uitspraken dat geld niet gelukkig maakt, en dat je geluk niet zomaar kunt kopen.
In het merendeel van de gevallen is dat ook juist.
En toch wil ik nu graag even het tegendeel bewijzen!

Geluk kun je wel degelijk kopen...het hangt er alleen vanaf hoe en waaraan je je geld besteedt!


Onlangs werd er een experiment uitgevoerd om de stellingen "geluk kun je niet kopen" en "geld maakt niet gelukkig" te testen. Het experiment verliep heel eenvoudig: vóór de aanvang van het experiment werd het geluksgevoel van de testpersonen gemeten, dan kregen ze allemaal een klein bedrag (5€) dat ze naar eigen goeddunken mochten uitgeven. Op het einde van de dag, en wanneer ze dus het resultaat van hun aankoop hadden kunnen vaststellen, werd hun geluksgevoel opnieuw gemeten.

Eerst en vooral konden de testpersonen in twee groepen opgedeeld worden: diegenen die met de 5€ iets voor zichzelf gekocht hadden (een blikje cola, een koffie, een setje plastic oorbellen,...), en de anderen die met de 5€ een klein cadeautje voor een ander hadden gekocht (een kaartje voor hun moeder, een knuffelbeertje voor hun kindje,...). Op zich nog niets opmerkelijks.

Het opmerkelijke kwam er na de tweede meting van het geluksgevoel! Bij diegenen die de 5€ hadden uitgegeven aan iets voor zichzelf, was er geen merkbaar verschil qua geluksgevoel. Bij diegenen die de 5€ hadden gebruikt om anderen iets te geven, en anderen dus een klein beetje gelukkiger hadden gemaakt, was er een duidelijke stijging qua geluksgevoel!

Een opmerkelijke vaststelling, dus ging het onderzoek verder: bestaat er een verband tussen het schenken van geld aan een goed doel en je algemene geluksgevoel? En opnieuw was er een positief verband!

Hetzelfde experiment werd ook uitgevoerd met teams (zowel sportteams als professionele teams): een teamlid kreeg 15€. Bij diegenen die de 15€ voor zichzelf gebruikten, was er weinig tot geen verschil te merken. Bij diegenen die de 15€ hadden besteed aan en voor het team, was er een duidelijke stijging van het geluksgevoel binnen het ganse team vast te stellen.
En dit door heel eenvoudige zaken.
Eén team kocht bijvoorbeeld een pinata, sloeg het gezamenlijk stuk en at alle snoepjes op. Heel eenvoudig, en toch een geluksboost.

De conclusie is dus eenvoudig:
Geluk kun je kopen, als je tenminste een pro-sociale aankoop doet!

Voor iedereen die zich dus nu niet zo gelukkig voelt: mijn rekeningnummer vind je op de THF website, een kleine donatie, en je zult je op slag beter voelen! ;-)
(grapje)

Natuurlijk is het zo dat de toename van het geluk dus niet zozeer in het geld of de aankoop zit, maar wel in het effect van waaraan het geld werd besteed!


.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten