The Happiness Factory Blog

woensdag 25 juli 2012

Eerlijkheid duurt het langst!

Laat me even een persoonlijk verhaaltje met jullie delen.

Vroeger ben ik heel intens en fervent met atletiek bezig geweest. Ik trouwens niet alleen. We hadden een trainingsgroepje van jonge atleten die elke dag opnieuw het beste van zichzelf gaven in een permanente zoektocht naar mooie prestaties.

Om onszelf te blijven inspireren en motiveren hadden we in het 'power-kot' een reeks van veelbetekenende spreuken hangen:

  • Impossible is nothing!
  • Grenzen zijn er om te verleggen, records om gebroken te worden!
  • To run fast, train hard. Today no training, tomorrow double training!
En bij die spreuken hing ook:

Eerlijkheid duurt het langst!

Op het eerste zicht vraag je je misschien af hoe die spreuk in dat rijtje thuishoort, en wat dat met jouw geluksgevoel te maken heeft.
Het antwoord is nochtans voor de hand liggend.

Als atleet streef je permanent naar de perfectie. Elk klein detail kan het verschil tussen winst of verlies betekenen. Ook elk detail van een training is extreem belangrijk in de totale opbouw. Bovendien is er maar één feedback-systeem op alles wat je doet, en dat is jouw lichaam en wat je zelf voelt.
Het is dan ook van extreem belang om altijd eerlijk te zijn tov jezelf en je coach. Want enkel jij kunt aanvoelen hoe een nieuwe beweging voelt, enkel jij kunt ervaren hoe je de ochtendtraining hebt verteerd om al dan niet in de namiddag nog harder of net zachter te trainen, en enkel jij voelt de eerste indicaties van een opkomend kwaaltje of blessure.
Tegenover al deze inzichten kun je jezelf wel verzetten, of kun je jezelf wel beter voordoen dan hoe het werkelijk aanvoelt, maar wat win je daarbij? Helemaal niets. De coach krijgt niet die cruciale informatie die hij/zij nodig heeft om jou optimaal te laten presteren. En uiteindelijk ben jij dan de enige die slachtoffer zal worden van je eigen 'voorliegen'.

Op zich klinkt het heel logisch, maar de permanente drang naar prestatie en vooruitgang is met momenten zodanig groot, dat je voor jezelf wenst dat je andere dingen zou voelen. Denk maar eens aan een atleet die nu - enkele dagen voor de aanvang van de Olympische Spelen in Londen - ergens een kleine contractuur voelt opkomen. Extreem irritant, en je zou wensen dat het er helemaal niet is, en je in één lijn door kon gaan naar de Spelen.De drang om het te negeren of 'weg te denken', wordt dan wel heel groot.

Vandaar dat ook in deze context eerlijkheid steeds het langste duurt!

En hoe die eerlijkheid dan een invloed heeft op je geluksgevoel, kunnen we daar heel eenvoudig uit afleiden: stel dat je niet eerlijk bent, dan zul je vroeg of laat toch aan het kortste eind trekken. De gevolgen zijn dan meestal desastreus. Of om het voorbeeldje van hierboven af te maken: als je niet eerlijk bent ten opzichte van wat je voelt, zal een blessure onvermijdelijk zijn. En wie wordt daar nu gelukkig van?

Eerlijkheid tov jezelf en je eigen gevoelens is dus een voorwaarde om gelukkig te kunnen zijn!


Het verhaaltje zoals hierboven beschreven, is zeer sterk vanuit een atletiek-kader beschreven. En tegelijk ben ik er van overtuigd dat je hetzelfde stramien in gelijk welk kader kunt plaatsen.
Wie niet eerlijk is tov zichzelf en/of tov anderen, is uiteindelijk vooral zichzelf aan het beliegen.
Wie niet eerlijk is tov zijn eigen normen en waarden of zijn eigen "authentieke ik", zal uiteindelijk zichzelf helemaal verliezen. En zo verlies je dan ook alle kansen op geluk!
Wie niet eerlijk is in de manier waarop hij/zij zaken doet, zal misschien op korte termijn succes opbouwen, maar zal nooit een lange termijn relatie met zijn klanten kunnen opbouwen. De business is dan ook vanaf het begin ten doden opgeschreven.

Dit is de benadering vanuit het negatieve: wanneer je niet eerlijk bent dan...
We kunnen het ook omdraaien, en vanuit het positieve redeneren: als je eerlijk bent, dan kunnen er een hoop onverwachte en positieve dingen gebeuren die je geluksgevoel opmerkelijk zullen boosten!
Een mooi voorbeeld daarvan is volgend filmpje:


De boodschap is dus eenvoudig:
Eerlijkheid duurt het langst!
En eerlijkheid is een voorwaarde voor geluk!



.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten