The Happiness Factory Blog

dinsdag 10 juli 2012

The Happiness Activist

De zomervakantie is nu een dikke week aan de gang, en het weer wil niet echt zomeren.
Wat doe je dan?
Gewoon verder werken zoals je al heel het jaar doet?
Toch maar vakantie nemen en naar een zuiders oord trekken?
Thuis blijven en achter je computer of TV hangen?

Wel, voor iedereen die nog een beetje inspiratie zoekt om de zomer door te komen, hier een goede tip:
Word een echte 'Happiness Activist'!

Je kunt je al laten inspireren door dit filmpje:


Dit is wat ze in het Engels zo mooi "a random act of kindness" noemen. Gewoon heel willekeurig iets goeds doen voor een ander.
Het kan iets materialistisch zijn of iets met geld te maken hebben, maar dat hoeft helemaal niet.
Iemand een oprechte knuffel geven kan al voldoende zijn. Iets goeds doen, hoeft je dus helemaal niets te kosten.

En die kleine inspanning geeft een enorme boost aan het geluksgevoel! Zowel bij de persoon die totaal onverwachts iets goeds overkomt, alsook bij jezelf omdat je iets kunt schenken aan de wereld om je heen.

Begin april had ik hier ook al eens iets over gepost in het kader van de internationale "Pay It Forward Day". De reacties die ik daar toen op kreeg, waren enerzijds positief, en anderzijds een beetje ongelovig. Hoe kan iets goeds doen voor een ander nu een grote invloed hebben op jouw eigen geluksgevoel?
Daarnaast zagen sommigen mij ook wel als een idealist, want waarom zouden mensen zomaar spontaan iets goeds doen voor een ander? En vooral wat krijg je er voor terug?

Wel, laat mij het principe van de emotionele bankrekening introduceren:
De emotionele bankrekening is zoals een echte bankrekening: je kunt iets investeren/toevoegen of je kunt opnamen doen.
Alleen draait het hier niet om geld. Je investeert of voegt iets toe door iets goeds te doen voor een ander. Dat is een emotionele storting om de bankrekening van de ander. Soms zul je ook eens een opname van zo'n bankrekening moeten doen. Dat is dan het moment dat jij iets nodig hebt, of iets verwacht van een ander.
In een specifieke relatie gaat het er dus om om voldoende te storten, zodat jouw opnames gecompenseerd worden. Je wilt tenslotte die emotionele bankrekening toch altijd positief houden (anders wordt die relatie wel heel zuur).

Los van een specifieke relatie kun je ditzelfde principe ook gebruiken tegenover 'het leven' in het algemeen. Hoeveel stortingen doe jij om al die emotionele bankrekeningen om je heen positief te houden?
En bij wie en wanneer ga je dan ook een emotionele opname doen?

De overtuiging bestaat er dan in dat wanneer jij veel geeft aan de wereld (en dat hoeft dus helemaal niet financieel te zijn), je vroeg of laat ook wel de rente van je emotionele bankrekeningen zult krijgen!

"A random act of kindness" als investering in een willekeurige emotionele bankrekening, en je hebt mooi geïnvesteerd in de zomer, wat je ongetwijfeld later (eveneens op een onverwachts moment) terug iets zal opleveren!
En dit kun je bij totaal onbekenden doen, bij vrienden, bij collega's, bij familie,... zoveel mensen om je heen, zoveel kansen om een echte "happiness activist" te worden!


.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten