The Happiness Factory Blog

maandag 2 juli 2012

De geluksexperts

Net terug van een weekje vol inspiratie met de 2 grootste geluksexperts die ik ken!
Hun namen zijn Tjorben en Jitte:
Ze zijn respectievelijk 2 jaar en 8 maanden oud.

Het is niet omdat het toevallig mijn kinderen zijn dat het geluksexperts zijn.
Iedereen die kinderen heeft, heeft gelukexperts in huis!
Hieronder 10 punten die wij - als volwassen mensen - terug kunnen leren van onze kinderen.

  1. Kinderen maken heel snel contact en bouwen snel relaties
    Komen ze in de speeltuin, dan kunnen ze direct meespelen met anderen. Mogen of kunnen ze niet meespelen, dan maakt het hen ook niet zo veel uit. Ze gaan dan gewoon een beetje verder spelen, en wie weet sluit er dan wel iemand anders bij hen aan...
    Moesten wij allemaal zo open staan in de contacten die we hebben, we zouden veel meer boeiende contacten hebben. En wie weet wat kan daar allemaal uit voortvloeien...
  2. Kinderen houden geen haat vast
    Het ene moment kunnen ze heel boos zijn omdat ze iets niet krijgen of iets moeten doen dat niet naar hun zin is, en het volgende moment is dat helemaal vergeten en zijn ze terug je dikste vriend. Ze leven in het moment, en houden geen rest-gevoelens om je later mee te wreken.
    Er zouden heel wat minder conflicten en haat zijn als wij ook niet constant met het verleden bleven rondlopen.
  3. Kinderen zijn oneindig nieuwsgierig en leren daardoor extreem veel
    Tientallen waarom-vragen op een dag, en een ongelimiteerde honger naar nieuwe dingen, experimenteren en ontdekken. Een wandelingetje van 100m kan al een heuse ontdekkingstocht zijn waarin lichaam en geest constant geprikkeld wordt.
    Waar zijn we toch onze nieuwsgierigheid en honger om te leren kwijt geraakt? Blijven ontdekken en heel aandachtig zijn voor alles wat er rond je heen gebeurt, kan zo verrijkend zijn!
    Het gaat hen bovendien helemaal niet om het prijskaartje of het aanzien. Het draait om de echte belevenis! En is dat eigenlijk niet bij ons allemaal zo?
  4. Kinderen zijn zelfzeker van zichzelf                                      
    Vol moed en onbevreesd gaan ze elke uitdaging tegemoet. Gaande van springen in het zwembad, tot glijden van een nieuwe glijbaan. Alles is een uitdaging waar ze vol zelfvertrouwen tegenaan gaan. En als ze het niet kunnen, dan vragen ze toch gewoon hulp.
    En wij als volwassenen maar twijfelen over alles wat we doen, en hoe anderen daar over zouden denken...
  5. Kinderen spelen!                                                           
    Ze genieten van elk moment, en alles is een plezierig spelletje.
    En jij? Wanneer heb jij voor het laatst eens echt en onbezorgd gespeeld?
  6. Kinderen tonen hun emoties

    De gezichtjes van kinderen zijn open boeken. Je ziet wat ze voelen: pijn, vreugde, verdriet, opgewonden enthousiasme,... Ze denken er zelfs niet bij na wat de omgeving er van zou vinden als ze luidkeels beginnen lachen of wenen wanneer hun emoties dat oproepen.
    Hoeveel emoties kroppen wij op? Hoe dikwijls zou je iets willen zeggen en doe je dat niet? Hoe dikwijls tracht je je tranen te bedwingen? En vooral, waar leidt ons dat toe?
  7. Kinderen vinden het niet erg om vuil te worden
    Door de plassen lopen wanneer het geregend heeft, met hun handjes in de modder, of helemaal zwart uit de glijbaan komen,... het maakt hen allemaal niets uit. Ze doen wat nodig is, en ze grijpen vooral de situatie zoals ze komt.
    En daar kunnen wij nog veel van leren: de situatie aangrijpen zoals ze komt!
  8. Kinderen zijn grappig                                                           
    Ze vinden hun eigen mopjes extreem leuk, en zijn ook altijd bereid om een mopje uit te halen. Ze doen grappige dingen, zelfs zonder het te beseffen.
    Zo gebruiken ze de absolute kracht van de glimlach. Een glimlach wekt zoveel energie op, dat het ons ganse systeem voedt!
    Hoe dikwijls heb jij trouwens al gelachen vandaag?
  9. Kinderen zien het beste in iedereen                                      
    Je kunt het vertrouwen van kinderen redelijk eenvoudig voor je winnen, omdat ze net het beste in ieder van ons zien. Ze geloven en vertrouwen jou blindelings (en zeker als je hun ouder bent!).
    Hoeveel mensen vertrouwen wij echt? En hoe vlot geven wij ons vertrouwen aan anderen?
  10. Kinderen hebben het hart op de tong                                         
    Ze winden er geen doekjes om, en ze verbloemen het ook niet. Ze denken wat ze voelen, en ze zeggen wat ze denken. Zelfs een leugentje is bijzonder moeilijk om zonder blikken of blozen te vertellen.
    En wij maar worstelen om het allemaal politiek correct en mooi ingepakt geformuleerd te krijgen...

OK, aan deze 10 punten zit ook de keerzijde van "te": wanneer je hierin overdrijft, kan het wel eens gevaarlijk worden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het "te" snel vertrouwen geven aan een persoon met slechte bedoelingen.
Maar voor het gevaarlijk wordt, denk ik dat er nog heel velen van ons zijn die hier een grote marge hebben.
Dus zonder te overdrijven zou een beetje meer "kinds" zijn en onze bedrijven wat meer als "speeltuinen" zien zeker geen kwaad kunnen!



.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten