The Happiness Factory Blog

zondag 29 januari 2012

Het "wauw" effect in je leven

We kennen allemaal wel het gevoel van iets waar we 'gewoon' blij mee zijn, waar eigenlijk helemaal niets valt op aan te merken, dat in alle opzichten goed is, en waar toch nog net dat ene "iets" aan ontbreekt om helemaal "wauw" te zijn. We kunnen het zelfs niet goed omschrijven of onder woorden brengen wat er dan nog juist ontbreekt of waar we nog naar op zoek zijn.

Om het niet te conceptueel te maken, maak ik even het vergelijk met fotografie:
Iedereen kan foto's nemen: "mikken en klikken" is de boodschap. Door de geavanceerde settings van sommige fototoestellen, kunnen we zelfs heel goede en mooie foto's nemen zonder dat we daarvoor een geschoold en professioneel fotograaf moeten zijn.
En toch is er iets dat het verschil maakt tussen "gewoon" mooie en goede foto's, en foto's die je blik echt aanzuigen en je een volledig "wauw" gevoel geven.

Met ons eigen leventje is dat net hetzelfde: je kunt je leven zodanig inrichten dat alles prima en geweldig is, of je kunt je leven zodanig organiseren dat je er echt een "wauw" gevoel van krijgt!



Even terug naar de fotografie.
Ikzelf behoor veel meer tot het "mikken en klikken" type, dus ik ben er zeker geen specialist in.
Als je er echter wat opzoekingswerk rond verricht, dan vind je heel veel informatie over het verschil tussen een echte "wauw" foto en een "gewone" mooie foto. Het verschil is terug te brengen naar een serie van aandachtspunten zoals de compositie, de belichting, het kleurenspel, de lijnen die in de foto verscholen zitten, de mate van detail of overzicht,...
Die individuele punten en hun samenspel maken het verschil tussen "good" en "great". 
In de fotografie gaan ze daar zelfs zodanig ver in dat er gezegd wordt dat het eigenlijke onderwerp er zelfs helemaal niet toe doet.
Zo kun je dus een "wauw" foto nemen van een bloem, een dier, een gebouw, een mens, ... het maakt helemaal niet uit, zolang de universele randvoorwaarden maar gerespecteerd worden, zal het eindresultaat er heel "wauw" uitzien.

Om dat te bereiken kun je heel precies en nauwkeurig omgaan met die randvoorwaarden, en er bewust op sturen om ze individueel goed te krijgen en ook met elkaar te laten passen.
Langs de andere kant, kunt je vanuit de "mikken en klikken" benadering misschien ook wel eens het "wauw" effect bereiken. Je neemt dan zodanig veel foto's, en misschien zal er wel eens eentje tussen zitten waar al de randvoorwaarden voor het "wauw"effect toevallig goed zitten, en je dus toevallig ook een "wauw" foto bereikt.

Van hier uit kunnen we overeenkomsten trekken met ons eigen leventje:
Doen we aan "mikken en klikken", of sturen we heel doelbewust op het "wauw" effect door bepaalde randvoorwaarden goed te krijgen en op elkaar af te stemmen?

In de "mikken en klikken" modus ben je eigenlijk aan het experimenteren. Je doet veel verschillende dingen, of je doet hetzelfde ding op heel veel verschillende manieren, en je ziet wel wat eruit komt. En wie weet, misschien bereik je daarmee wel ineens een "wauw" effect in je leven.

In de andere modus zul je eerst moeten bepalen wat het "wauw" effect nu precies teweeg brengt: welke parameters spelen daarbij een rol?, en hoe moeten die parameters op elkaar afgestemd zijn om tot het "wauw" effect te komen?

Beide benaderingswijzen kunnen werken en resultaat hebben. Tenminste, als je er bewust mee bezig bent!

Als je in het eerste geval je niet bewust richt op het lerend effect, dan zul je blijven experimenteren. Het echte resultaat, dus het echte "wauw" gevoel in je leven, zal er enkel komen wanneer je je bij elk experiment afvraagt of het gewerkt heeft of niet, en verder experimenteert met die dingen die je het meeste "wauw" effect opleveren.
In het tweede geval zal je er ook bewust mee bezig moeten zijn, anders slaag je er nooit in om jouw eigen "wauw"-effect-randvoorwaarden te definiëren, laat staan dat je er dan ook nog op kunt gaan sturen.

Het is dus niet zozeer een keuze tussen de 2 technieken. Daarvoor moet je nemen wat het beste past bij jezelf en jouw situatie.
Het valt dus volledig terug op de keuze om wel of niet voor het "wauw" effect in je leven te gaan.

Een "wauw" leven is dus een bewust keuze!
Dus wat wil je? Een 'gewoon' leventje of een "wauw" leventje?

Maak de keuze, en begin er vandaag aan!




.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten