The Happiness Factory Blog

maandag 16 januari 2012

De inspiratie van het moment

Wie kent het niet?
Je zit te zwoegen op iets dat je wil afwerken, en je geraakt geen meter vooruit.
De presentatie die je wou maken vlot niet, je vindt de woorden niet voor de mail die je aan het schrijven bent, of dat wiskunde vraagstuk blijkt plots veel moeilijker dan gedacht.

Rottige momenten!
En toch...eigenlijk moet je blij zijn dat zulke situatie zich voordoet, want het is uit zoiets dat ook het wereldbefaamde Eureka-moment van Archimedes is ontstaan.



We kennen allemaal het verhaaltje wel: Archimedes kreeg de opdracht van de koning om uit te zoeken of de kroon die de koning had gekregen van een ander staatshoofd echt van goud was of niet. Voor Archimedes - die een briljante wiskundige was - leek dit een fluitje van een cent. Even het volume berekenen van de kroon, en volgens het specifieke gewicht van goud zou hij dan precies kunnen bepalen hoeveel die kroon zou moeten wegen als ze echt van puur goud is. Als hij dan de kroon zou wegen, zou hij met 100% zekerheid kunnen zeggen of de kroon van puur goud vervaardigd is of niet.

Qua opzet zag het er allemaal heel goed uit, tot hij de kroon in werkelijkheid te zien kreeg. Het was de meest complexe vorm die hij ooit gezien had. Na dagen en weken van berekeningen maken, sloeg Archimedes er maar niet in om het volume van de kroon te berekenen.

En toen kwam zijn Eureka-moment! Hij ging een bad nemen, zag het waterpeil stijgen, en had daarmee plots de oplossing voor het probleem gevonden dat hem al weken bezig hield!

Een fantastisch verhaaltje, waar we heel wat fantastische dingen uit kunnen leren. Zowel technische zaken, als ook niet technische zaken.
Er is in elk geval een heel mooi patroon in vast te stellen dat niet enkel in dit verhaaltje terugkomt, maar eigenlijk ook voor een stuk een inzicht kan geven in hoe "de inspiratie van het moment" ons kan helpen om onze vastgelopen problemen op te lossen:

  • Eerst en vooral onderneemt Archimedes - maar ook wij als we iets trachten op te lossen of te verwezenlijken - een poging om het probleem via zijn "normale" denkwijzen op te lossen. We voeren namelijk uit waar we in getraind zijn, en we volgen het patroon dat zich eerder al bewezen heeft.
  • Die "normale" weg bleek onvoldoende, want Archimedes slaagde er niet in om met zijn wiskundige berekeningen het volume te bepalen. Ook wij kunnen soms uitgeput raken in onze "normale" manier van denken, en dan ervaren we dat we vastlopen.
  • Hierdoor ontstaat een vorm van frustratie. We willen het probleem oplossen, maar we slagen er niet in! Het blijft ons achtervolgen, en we blijven er constant op zoeken. En meestal werkt het dan net tegengesteld, want hoe harder we de oplossing willen zoeken, hoe verder ze weg lijkt.
  • Als je vanuit die frustratie de situatie of het probleem helemaal van je wegzet, dan ontstaat er iets heel boeiends: het probleem blijft toch nog ergens verder malen in je hoofd, maar je bent er niet meer bewust mee bezig.
  • Doordat het toch nog ergens in je hoofd blijft malen, ben je vanuit je onderbewuste ook extra sensitief voor alles wat in de richting van je probleem of de oplossing daarvan neigt. "Het moment" geeft je dan plots een ingeving die je helemaal op weg zet naar de oplossing.
  • Dit is dan het Eureka-moment waarop Archimedes het water in het bad zag stijgen. Ongetwijfeld had hij dat al vele keren daarvoor ook gezien (tenminste als we er van mogen uitgaan dat Archimedes meer dan één bad in zijn leven heeft genomen). Alleen was zijn onderbewuste op die andere momenten dan waarschijnlijk niet bezig met een probleem waarvan de oplossing in die richting lag.
  • Door de combinatie van het probleem "weg te zetten" (het dus eigenlijk naar je onderbewuste te verschuiven) en "het moment", verwerven we een totaal nieuw inzicht dat ons daarna weer in staat stelt om daarna het probleem helemaal op te lossen door dit nieuwe inzicht mee in ons "normale" denkkader te betrekken.
Dit patroon zien we niet alleen terug in het verhaaltje van Archimedes, maar zien we terug bij heel veel verschillende verhaaltjes. Het is dus een "systeem" dat ook jou kan helpen wanneer je zelf even helemaal vastloopt in een probleem of uitdaging dat moet opgelost worden.

De belangrijkste elementen van dat verhaaltje of dat systeem zijn:
  • De frustratie wanneer je "normale" denkkader of oplossingen het laten afweten. Dit betekent dus dat het "systeem" enkel zal "werken" wanneer je echt die frustratie voelt. Het zal dus niet werken voor dingen waar je niet echt van wakker ligt.
  • Het verschuiven naar je onderbewuste. Wanneer de frustratie er is, moet je het kunnen wegzetten/loslaten.
  • De inspiratie van het moment, maakt dan de klus helemaal af. Het komt totaal onverwachts, en hoogstwaarschijnlijk uit een totaal onvoorziene hoek.
Mooie voorbeelden hiervan zijn inzichten die "plots" komen tijdens het sporten of het douchen, net wanneer je je geest even helemaal tracht leeg te maken.

En zo kunnen op het eerste zicht niet-productieve tijden door "de inspiratie van het moment" plots heel productief worden!



.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten