The Happiness Factory Blog

woensdag 16 maart 2011

Water...


(bekijk het filmpje op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=kbVPnqJ73xQ)

99,66% van al het water op aarde zit in de zee, de ijskappen en gletsjers, en in diep grondwater. De overige 0,34% neemt actief deel aan de waterkringloop. Uit dit kleine deeltje moeten wij onder anderen ons drinkwater halen.
Het volume is dus beperkt, en de spreiding op aarde ongelijk.
Vrij en ongelimiteerd kunnen beschikken over zuiver drinkwater is dan ook een enorm voorrecht.

Deze problematiek krijgt binnen enkele dagen heel wat aandacht. 22 maart is namelijk de World Water Day.
En vanaf 19 maart tem 22 maart vindt er de actie The World Walks For Water plaats.

Dat zuiver drinkwater belangrijk is, en dat onzuiver en besmet drinkwater dodelijk is, weten we ongetwijfeld allemaal (of we er daardoor ook spaarzamer of verstandiger mee omspringen is iets anders...).
Wat je misschien nog niet wist, is dat het drinken van water ook een heel positieve bijdrage kan leveren aan je geluksgevoel!



Dehydratatie is een van de grootste oorzaken van verouderingsverschijnselen. Op gans de wereld zijn er heel wat mensen die zich moe, ziek en ongelukkig voelen enkel en alleen omdat ze onvoldoende water drinken. Onwaarschijnlijk maar waar.
Enerzijds zijn er dus regio's op de wereld waar er te weinig drinkbaar water is, en daar waar het drinkbaar water zomaar uit de kraan vloeit, drinken de mensen te weinig waardoor ze zich slecht gaan voelen.

Dit maakt dat chronische dehydratatie aanzien kan worden als een van de hoofdoorzaken voor sterfte bij oudere personen.
Te weinig water drinken kan leiden tot een hele reeks problemen, waaronder het disfunctioneren van de nieren, hartaanval, blackouts, duizeligheid, vermoeidheid, en zelfs dementie.

Heel wat mensen op aarde zijn op zoek naar een verklaring voor hun slecht gevoel en vermoeidheid, en zijn ervan overtuigd dat dit enkel afkomstig kan zijn van een of andere ernstige medische aandoening, terwijl ze eigenlijk niets meer nodig hebben dan zuiver drinkwater.

In onze regio's hebben we de luxe van geen tekort te hebben aan drinkbaar water. Het zou dan ook idioot zijn als we toch nog in de val trappen om onvoldoende te drinken, en ons daardoor slecht voelen!

Wanneer je voldoende water drinkt, zul je de positieve effecten ervan direct merken: je huid zal er zuiver uitzien, je krijgt klare en heldere ogen, en je krijgt een instant energieboost!
Christine Webber schrijft in haar boek "Get the Happiness Habit" het volgende over het drinken van water:
Heel regelmatig, wanneer we ons prikkelbaar en humeurig voelen, hebben we eigenlijk tekenen van dehydratatie. En heel dikwijls wanneer we naar eten grijpen - omdat we geloven dat we honger hebben - hebben we eigenlijk dorst.

Wanneer je een gevoel van dorst hebt, is het trouwens al een beetje te laat. Op dat moment geeft je lichaam een heel duidelijk signaal van beginnende dehydratatie. Je zou dus eigenlijk vocht moeten opnemen nog voor je dorst krijgt.
En hoeveel je dan precies moet drinken?
Daar bestaat heel wat verschillende informatie over. Nochtans is er een eenvoudig trucje om vast te stellen of je voldoende water drinkt: de "pale pipi test". Wat zoveel betekent als: wanneer je voldoende water drinkt, zal je urine quasi kleurloos zijn.


De conclusie is dan ook eenvoudig:
We bevinden ons in de enorm luxueuze positie dat we thuis allemaal beschikken over een kraan waar letterlijk het geluk uitstroomt!
Verkwist dit geluk - in de vorm van water - niet, en drink er voldoende van!

En omdat wij ons toch in deze luxueuze positie bevinden, mogen we tussen 19 en 22 maart ook wel eens eventjes aandacht besteden aan die delen van de wereld waar het geluk niet zomaar als vanzelfsprekend uit een kraan komt gelopen!
Dus steun de World Water Day!


Nuttige links:

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten