The Happiness Factory Blog

donderdag 24 maart 2011

Earth Hour


(bekijk het filmpje op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=4Mxjbip6y04)


Earth Hour is een initiatief dat in 2007 in Australië startte. Op een kleine 4 jaar tijd is Earth Hour uitgegroeid tot een wereldwijd evenement waar nu duizenden steden, en miljoenen mensen aan deelnemen.
Het doel van Earth Hour bestaat erin om gedurende 1 uur alle lichten te doven, en zo massa's energie te besparen, wat dan weer verregaande positieve gevolgen heeft voor het milieu.

De editie van 2011 - die komende zaterdag (26/03/2011) tussen 20u30 en 21u30 zal plaatsvinden - staat in het teken van "Go beyond the hour". Ga dus verder dan enkel dat ene uur, en ga verder dan enkel de lichten doven. Schakel bijvoorbeeld alle elektrische installaties uit en niet enkel de lichten, of maak er een gewoonte van om voor jezelf een dagelijkse mini versie van Earth Hour te beleven, of neem wat vaker de fiets,... Kortom, zoveel mogelijkheden om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu.

Meer over Earth Hour zelf, kun je terugvinden op de website http://www.earthhour.org

Los van het inhoudelijke aspect van Earth Hour kun je je natuurlijk wel de vraag stellen waarom dit mee op de Inspiflectie blog van The Happiness Factory verschijnt. Wat heeft Earth Hour te maken met geluk?


Wel, als je bekijkt wat je met het concept van Earth Hour allemaal kunt doen, dan kan dit ene uurtje een enorme boost geven aan jouw geluk!

Toen enkele jaren gelden een update werd gemaakt van de Happy Planet Index (een index die aangeeft hoe gelukkig de mensen op onze Aardse planeet zijn), werden er ook 5 aanbevelingen meegegeven wat ieder van ons zou kunnen doen om de Happy Planet Index mee te helpen verhogen. 4 van die 5 elementen is op een directe manier in relatie te brengen met Earth Hour. Een overzichtje:

  • "Connect": De mens is een wezen dat liever/beter in groep functioneert dan in afzondering. De juiste en de nodige connecties hebben, is dan ook van groot belang voor ons geluk. Door deel te nemen aan Earth Hour, weet je zeker dat je niet alleen bent. Miljoenen mensen over heel de wereld ondersteunen dit moment. Wanneer jij je lichten dooft, doe je dat samen met een hele grote groep. En door die individuele daad die door miljoenen samen wordt uitgevoerd is ieder van ons in staat om zelf de wereld te veranderen!
  • "Take notice": Aandacht hebben voor de kleine en grote dingen die om je heen gebeuren, heeft een positief effect op je geluksbeleving. Denk maar aan de glimlach van een kind ontdekken simpelweg in een wachtrij aan de kassa in het winkelcentrum, of de warmte van de eerste lente zonnestralen voelen op je huid. Kleine dingen die ons allemaal dagelijks kunnen overkomen, en wanneer we er aandacht voor hebben, ons een gevoel van geluk kunnen geven.
    Datzelfde is ook zo met Earth Hour. Als je hier aandacht voor hebt, je er aan deelneemt, en zo beseft dat je werkelijk iets goed voor onze planeet aan het doen bent, dan kan die kleine daad van een uurtje de lichten te doven jouw geluksgevoel vergroten.
  • "Keep learning": Leren is een continu proces. Door te leren, zul je groeien en evolueren als persoon. Wanneer je echter dat continue proces afbreekt, stopt elke vorm van vooruitgang. Om gelukkig te zijn hebben we echter wel vooruitzichten en evolutie nodig. Blijven bijleren en nieuwe dingen ontdekken is dan ook essentieel. Earth Hour schotelt je een hoop leermogelijkheden zo op een presenteerblaadje voor. Je kunt bijleren over jouw energieverbruik, hoe je dat kunt beperken zonder in te boeten aan comfort, je kunt reflecteren over het feit of je dat comfort ook echt wel nodig hebt, je kunt het gebruiken als een element in de opvoeding van je kinderen om hen er mee in te betrekken en hen ook de kans te geven om hierover bij te leren!
  • "Give": Je kinderen of andere mensen er mee in betrekken, brengt ons naadloos bij het volgende item: dingen delen en eerder geven ipv nemen, heeft een zeer positieve bijdrage aan onze geluksbeleving. Denk bijvoorbeeld aan de warmte die je terugkrijgt van iemand wanneer je hem/haar een cadeautje geeft. Ook op dit vlak schenkt Earth Hour je weer heel wat mogelijkheden: deel het uurtje met je vrienden en familie, en schenk hen zo de mogelijkheid om ook een speciaal uur te beleven en de kans om iets goeds te doen voor onze planeet.

Als we al deze elementen bij elkaar leggen, past de puzzel weer helemaal: doof gedurende een uurtje de lichten, en gebruik dit uurtje om er iets speciaals mee te doen: maak er een familiemoment van, doe leuke dingen, heb aandacht voor elkaar, gebruik het als reflectiemoment of als een pauze-moment in ons druk bestaan. Earth Hour schenkt je dus een ideaal aanknopingspunt om eens even een speciaal moment te beleven. Als je deze kans aangrijpt en er iets van maakt voor jezelf en je omgeving, dan doe je niet alleen iets goeds voor onze planeet, je werkt dan ook ineens aan je eigen geluksbeleving!


.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten