The Happiness Factory Blog

dinsdag 28 december 2010

Dankbaarheid is een attitudeIn deze warme Kerstdagen, vol liefde, gezelligheid, cadeautjes en vergeving, is het ook een mooi moment om "Dank U" te zeggen, en niet alleen omwille van het leuke cadeautje dat je gekregen hebt.
"Dank U" en dankbaarheid als een keuze die je zelf maakt, een levensstijl die je jezelf aanneemt, een attitude.

"Dankbaar zijn" om de dingen die in je leven gebeuren, is een keuze die je zelf maakt, en zelf in de hand hebt. Door die keuze te maken, bepaal jij zelf hoe je tegen de dingen aankijkt. Je kunt de negatieve zaken in het leven uitvergroten, of je kunt er dankbaar voor zijn, en daardoor elke gebeurtenis op een zeer positieve wijze bekijken.

  • Wanneer je zeer kritische feedback van iemand krijgt, kun je hier best dankbaar voor zijn. Die feedback geeft je de mogelijkheid om er iets mee te doen, en laat je toe om zelf te groeien.
  • Wanneer iemand boos op je is, kun je er zelf slecht gezind van worden, of je kunt het met de nodige dankbaarheid onthalen dat die persoon openlijk zijn mening geuit heeft, en opnieuw kun je daardoor er iets mee doen.
  • Wanneer je oude autootje wordt afgekeurd op de technische controle, kun je dankbaar zijn voor het feit dat je daardoor mogelijks een verkeersongeluk hebt vermeden, en je daardoor tot inzicht komt om de situatie van je autootje te verbeteren.

Uiteraard heeft iedereen zijn persoonlijke grens van dankbaarheid. We moeten tenslotte niet allemaal met een hoog "Eddy Wally-gehalte" door het leven gaan door alles fantastisch en geweldig te vinden.
De vraag is dan wel of het je zou helpen om je persoonlijke "dankbaarheidsgrens" een beetje te verleggen...

Dankbaarheid schenkt je namelijk een andere, bredere en positievere kijk op de zaak.
Dankbaarheid brengt een bepaalde vorm van mildheid in je leven.
Dankbaarheid geeft ook en vooral een open, heldere geest die altijd klaar staat om alle elementen op te pikken die nodig zijn om een persoonlijke verbetercyclus aan te vatten en op gang te houden.

Dat alles staat in schril contrast met de afblokkende en afstompende gevolgen van een negatieve houding en gedachtegangen.

Dus wat is jouw keuze? Ga jij bewust omgaan met dankbaarheid?

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten