The Happiness Factory Blog

zondag 12 december 2010

Het grotere geheel maakt de held in ons wakkerDe context en het resultaat:
Holland Reynolds is een beloftevolle atlete van de universiteit van San Francisco.
Dit zijn beelden van het cross-country state university championship. Alle universiteiten komen hier in een aflossingsrace tegen elkaar uit, en bedingen zo de titel van beste universiteitsploeg. Wat in Amerika een zeer gegeerde titel is!

De loopsters van San Francisco worden getraind door Jim Tracy, een gepassioneerde trainer die momenteel aan zijn 17de seizoen bezig is. Eerder dit seizoen werd er bij Jim de zware ziekte A.L.S. vastgesteld, wat hem nog een levensverwachting geeft van 2 à 3 jaar. Door deze aandoening verzwakt zijn lichaam heel snel, en is hij noodgedwongen bezig aan zijn laatste seizoen als trainer.

In de laatste meters van Hollands deel van de aflossing, kreeg ze af te rekenen met hevige krampen. Zo ernstig zelfs dat ze op enkele meters van de finish compleet in elkaar stuikt.
In een reactie achteraf omschreef ze het als een grote verwarring. Haar lichaam en geest waren er zo op ingesteld om de race te lopen, dat zelfs toen ze in elkaar stortte, ze nog steeds het gevoel had dat ze liep.
Naast deze verwarring had ze maar één ding voor ogen: de finish bereiken!
En dat heeft ze dan ook al kruipend gedaan.

Doordat ze niet heeft opgegeven, en over de finishlijn is gekropen, is het team in de wedstrijd gebleven, en hebben de andere loopsters er nog mee voor gezorgd dat de universiteit van San Francisco de fel begeerde titel in de wacht heeft gesleept!

Holland Reynolds liet achteraf vanuit de ambulance weten dat ze dit had gedaan uit eerbetoon aan haar team en haar trainer.


Dit is een prachtig voorbeeld van een mechanisme dat elk van ons dagelijks kan gebruiken:
als we gedreven worden door juiste objectieven, en die laten inpassen in de juiste context, dan is elk van ons in staat om buitengewone prestaties neer te zetten.
In het voorbeeldje hier ging het heel duidelijk om het eren van haar trainer, en het team niet teleur willen stellen om de titel binnen te halen.

De titel behalen is het heel concrete deel van de uitdaging.
Het team niet teleur stellen is de context die voor de extra stimulans kan zorgen.
Het eren van haar trainer is het grotere geheel dat echt het verschil kan maken tussen doorzetten of opgeven.

Dus wat is jouw concrete uitdaging, context en groter geheel wat kan maken dat jij desnoods letterlijk over je finish zal kruipen?

Deze denkwijze maakt van elk van ons doodgewone helden!

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten