The Happiness Factory Blog

zondag 5 december 2010

Uitgeblust...

Ken je ook dat lege gevoel?
Kregelig zijn om het minste om je heen, slaapachterstand, geen fut, geen energie, en tegelijk aankijken tegen een berg van zaken die moeten gebeuren...

Vroeg of laat worden we er allemaal wel eens mee geconfronteerd.
Het is dus veel minder een kwestie van "wanneer zal het gebeuren", het is eerder een kwestie van "hoe ga ik er mee om", of misschien nog beter: "hoe kan ik het vermijden".

Kennis en inzicht kan ons al een heel eind op weg helpen. Kennis en inzicht in je eigen systeem. Weten wat je alarmsignalen zijn, en daar ook rekening mee houden.
Natuurlijk komt zo'n alarmsignaal al te laat. Langs de andere kant kun je jezelf daar maar beter bewust van zijn, want als je die alarmsignalen ook nog gaat negeren, dan loop je regelrecht de ravijn in, en schuilt een resolute depressie om de hoek.

Elke mens heeft een bepaalde hoeveelheid energie in zich waar je mee kan werken. Inspanningen kosten je energie. Ontspanning geeft je energie. Wat inspanning is, en wat ontspanning is, kan voor iedereen totaal anders liggen.
De wisselende perioden van het leven vragen dan ook een verschillende mate van inspanning en ontspanning. Zo zullen er drukke perioden zijn, waarbij de balans meer doorweegt naar het opsouperen van energie, terwijl er ook rustigere perioden zullen zijn, waarbij de batterij terug vol geladen kan worden.
Vermits de energiebalans niet altijd in evenwicht is, hebben we ook allemaal een stukje reserve-energie. We kunnen wel eens in het rood gaan.
Al wordt het vanaf dan wel moeilijk, want vanaf je in de rode zone zit, is elk energieverbruik kritisch. De inspanning die je dan moet doen om te kunnen ontspannen, is er dan zelfs al te veel aan.
En meestal beseffen we dit pas als we al diep in onze rode zone zitten.

Eenmaal je jezelf er van bewust bent, kunnen kleine stapjes hier een oplossing zijn. Een kleine energetische inspanning leveren om er net iets meer energie uit terug te krijgen. Verwacht hier geen wonderen, maar vanaf dan is wel de eerste stap gezet in het terug opladen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten