The Happiness Factory Blog

maandag 2 september 2013

Hoeveel dagen heeft jouw week?

“Je moet de dingen doen die je energie geven…”.
Een uitspraak die bijna elke coach vroeg of laat wel eens in de mond neemt. Als je het echter op de letter neemt, zit er toch een serieus addertje onder het gras. Namelijk dat alles wat we doen energie kost, zelfs slapen, zelfs simpelweg ademen.

De mens is nu eenmaal geen perpetuum mobile. We eten om voedingsstoffen binnen te krijgen die het lichaam dan kan omzetten in energie om de meest complexe of meest eenvoudige taken mee uit te voeren.

Afhankelijk van wat we doen, verbruiken we dan meer of minder energie.

Op zich niets nieuws, al zijn de gevolgen misschien wel groter dan we denken…

Stel dat je een man bent van 33 jaar oud en 83 kg weegt. Dan is je basaal metabolisme (datgene wat je per dag nodig hebt om gewoon in leven te blijven) ongeveer een 1842 kcal per dag.
Stel dat je 10 uur per dag werkt (kantoorwerk), 2 uur per dag in de auto zit, bij thuiskomst nog een uurtje met de kinderen speelt, en voor je gaat slapen nog een uurtje leest. Dit alles tezamen is goed voor ongeveer 2869 kcal per dag.
Verspreid over het weekend en de weekdagen ga je ook nog sporten, laat ons stellen goed voor 3677 kcal per week.
In het weekend speel je 8 uur met de kinderen (4 uur buiten en 4 uur binnen), ben je nog 3 uur bezig met opknapwerkjes in huis en tuin, en uiteindelijk ben je toch nog 2 uurtjes bezig met je werk ter voorbereiding van de volgende week. Weer goed voor ongeveer 3899 kcal.

Als we dit allemaal optellen, komen we uit op een week van 34815 kcal.

Wetende dat het gemiddelde energieverbruik per dag van een man van 33 jaar oud en 83 kg ergens tussen 3868 en 2855 kcal ligt, zou je kunnen concluderen dat de hierboven beschreven week equivalent staat met 9 à 12 “gemiddelde” dagen.

Dan blijkt het plots een zeer heftige week te zijn geweest!

Alhoewel de situatie die hier geschetst wordt toch niet zo abnormaal is?!?

De gevolgen zijn dan ook groot.
Eerst en vooral moet de energie-inname gelijk staan met wat er verbruikt wordt. Dat is bij de meeste mensen niet echt een probleem. Alhoewel, het moet wel om de juiste energie gaan. Energie waar je lichaam iets mee is. Zo zijn vetten wel caloriebommen, maar jammer genoeg ben je daar weinig mee als je instant die energie nodig hebt.
Als je zo’n soort week doormaakt, verdient je voeding dus echt wel de nodige aandacht, en is snel-snel een broodje binnensteken achter de pc of in de wagen misschien wel niet het meest slimme om te doen.

Daarnaast speelt er ook nog de balans tussen inspanning en ontspanning een belangrijke rol. Want als je week 9 à 12 “gemiddelde” dagen telt, ga je dan ook voor 9 à 12 dagen ontspanning nemen?

Laten we het weer even heel ruw uitrekenen: 8 uur werken, 8 uur ontspannen, 8 uur slapen, een recht waar onze voorouders hard voor gestreden hebben, en we daarom even als norm zullen hanteren. Stel dat je week inderdaad uit 9 à 12 “gemiddelde” dagen bestaat, en je de balans tussen inspanning en ontspanning wil behouden, dan zou dat willen zeggen dat je tussen 72 en 96 uur slaap per week moet hebben. Wat in realiteit zou neerkomen op iets van een 10 à 13 uur slaap per nacht.

Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat je bovenstaand schema kunt combineren met zulke slaapbehoefte (10 uur werken + 2 uur in de wagen + 1 uurtje kids + 1 uurtje lezen + 10 uur slapen … woops, de 24 uur zijn al voorbij…).


Dit alles is nu even heel ruw en met een beetje basiswiskundig uitgedrukt. Het gaat dan ook niet zozeer over de correctheid van het geheel, maar hopelijk laat het je wel even stilstaan bij hoe jij voor jezelf je leven hebt ingericht, hoeveel aandacht jij voor jezelf besteedt aan je energiebalans vanuit je voeding, en hoe je rekening houdt met je energiebalans tussen inspanning en ontspanning.


Moest dit blogje bepaalde vragen bij je hebben losgeweekt over je professionele of privé leven, kom dan gerust eens praten: http://www.thehappinessfactory.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten