The Happiness Factory Blog

donderdag 22 augustus 2013

De 4 grootste leugens die ouders zichzelf vertellen

Nog één weekje en het nieuwe schooljaar begint terug.
Een zege voor alle ouders die zich de afgelopen 2 maanden de haren uit het hoofd hebben getrokken op zoek naar opvang en activiteiten?
Of eerder een plotse leegte in het warme gezin dat lekker dicht bij elkaar verenigd was gedurende de vakantie?

2 nogal radicaal gestelde opties die iets kunnen vertellen over jouw “work-life” balans, of beter: over jouw “work-family” balans.
Want waar ligt jouw echte prioriteit?

Blog5Leugens

Hopelijk ligt jouw echte prioriteit heel dicht bij de mensen om wie je echt geeft: je gezin en je kinderen.
Al hebben we wel heel vaak het gevoel dat “het werk” ons hierbij in de weg staat.
Of misschien ook niet, want dit zijn de 4 grootste leugens die ouders zichzelf vertellen wanneer het om de “work-family” balans gaat…

Leugen 1: We gaan werken omdat we het geld nodig hebben
Klinkt heel aannemelijk. Nochtans heeft een studie aangetoond dat deze “nood” binnen alle lagen van de bevolking leeft. Dus hoe erg heb je dat geld echt nodig? En waar wil je het dan aan besteden? “…you can’t buy happiness…”

 

Leugen 2: De kinderopvang is van perfecte kwaliteit
Zelfs al wordt er heel veel inspanning geleverd om de kwaliteit van de kinderopvang zo hoog mogelijk te houden, er gebeuren elk jaar nog vreselijke ongelukken in verschillende verblijven, en uiteindelijk – en vooral voor kleine kinderen – is er niets dat de aandacht, liefde en warmte van een gezin kan vervangen.

Leugen 3: “Ik zou wel meer tijd aan mijn gezin willen spenderen, maar mijn werkgever is onvoldoende flexibel”
Steeds meer werkgevers promoten (geheel of gedeeltelijk) thuiswerk, de overheid geeft (aanmoedigings)premies voor wie loopbaanonderbreking neemt, steeds minder bedrijven betalen een “aanwezigheidspremie” en richten zich meer op een “prestatiebeloning”. Er zijn werkelijk zoveel kansen en mogelijkheden dat het moeilijk is om tussen alle vakantie- en onderbrekingsstelsels het bos nog tussen de bomen te zien.
Je moet natuurlijk wel de stap (durven) zetten, en de vraag stellen…

Leugen 4: Vaders willen meer tijd met hun kinderen doorbrengen
In zeker zin zal dat ook wel zo zijn, maar als je dat als vader echt wil, dan maak je daar tijd voor. Tegelijk werd al eerder door sociologen aangetoond dat mannen een tastbaar doel in hun leven nodig hebben (zeg maar op jacht gaan en het beest vangen om de hongerigen te voeden). Kinderen opvoeden zou dan blijkbaar een te vaag en ontastbaar doel zijn.
Op enkele uitzonderingen na natuurlijk, en die doen het dan ook gewoon.

 

Maar waarom blijven we dan vasthouden aan deze leugens?
Het antwoord is vrij direct: door te werken krijgen we een eenvoudige en sociaal geaccepteerde kans om ons te bewijzen en “succesvol” te zijn. Die “succesjes” verhogen dan weer onze eigenwaarde. Daarnaast biedt werk ook houvast en structuur die we in de chaos van een gezin en opgroeiende kinderen misschien veel minder hebben.
Heel radicaal gesteld is “werken” dus vooral eenvoudig.

En OK, er zullen ook wel voldoende voorbeelden van gezinnen zijn waarbij het geld echt een issue is om de levensstandaard te verhogen, en ja, er zullen ook wel hele goede kinderdagverblijven zijn. Al is dat allemaal het punt niet.

Het echte punt is dat werken, en hoe je dat werken voor jezelf inricht, echt wel een keuze is!

Dus de volgende keer dat je nog eens gromt en moppert over je situatie, maak dan vooral die keuzes die overeenstemmen met jouw échte prioriteiten.

Veel geluk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten