The Happiness Factory Blog

zondag 29 september 2013

Bouw jij aan de toekomst? Don’t bullshit me!

Building-future

Bijna iedereen wordt binnen zijn bedrijf vroeg of laat wel eens geconfronteerd met ‘verbeteren’. Hetzij via een strategische sessie, een innovatie- of verbeteringsproject, of misschien wel via verbeterteams onder de vlag van ‘continu verbeteren’.
Op zich allemaal heel waardevolle activiteiten, en heel goed dat er binnen een bedrijf een sfeer heerst van evolutie en streven naar een betere toekomst.
Ook fantastisch dat ‘verbeteren’ steeds meer als een onderdeel van de job wordt gezien. Iets dat er nu eenmaal bij hoort. Bouwen aan de toekomst belangt ons trouwens toch allemaal aan, niet?

Maar bouwen we zo wel echt aan de toekomst?
Of geven al deze activiteiten ons misschien enkel maar een ‘vals’ gevoel van vooruitgang?

Binnen een redelijk te overzien tijdsframe – bijvoorbeeld van enkele jaren – zullen al deze activiteiten zeker wel hun nut hebben. Tenminste toch als de verandering gedreven wordt vanuit een visie die langzaam werkelijkheid wordt.

Nochtans is er ook een andere kant van de toekomst die veel minder in (bedrijfs)visies of verbeteringsprojecten terug te vinden is. De echte toekomst ligt namelijk niet alleen in de meerwaarde van een verbetering in het hier-en-nu. De echte toekomst behoort ook grotendeels toe aan de volgende generatie.

Echt bouwen aan de toekomst is dus ook oog hebben voor die volgende generatie: ze de aandacht geven die ze verdienen, ze ondersteunen in hun eigen krachten, je eigen (bedrijfs)processen afstemmen op wat de volgende generatie zal nodig hebben,…

Het is dus gigantisch kortzichtig om binnen de bedrijfsmuren te bouwen aan je meerjarenplan en (al dan niet daardoor) thuis weinig of geen positieve aandacht te geven aan je kinderen.

De klaagzang over “de jeugd van tegenwoordig…” gaat trouwens ook al ettelijke generaties mee, en ironisch genoeg waren de grootste CEO’s en meest fantastische inspirators van nu, ooit ook die “jeugd van tegenwoordig” in andermans ogen.

Misschien wordt het dus wel eens tijd om echt te gaan bouwen aan de toekomst, en de volgende generaties de nodige positieve aandacht te geven die ze verdienen. Zowel binnen als buiten al onze verbeterinitiatieven.

Suli Breaks brengt deze boodschap op een zeer ingrijpende wijze aan de man.
Prepare for a slap in your face…


“Apparently I’m a patron of confusion
never offer any solution
to fairly obvious conclusions.
Simply because I feel it’s not my place to say that my opinion
works for everyone,
but just in this instance here is a simple one:
Talk to your little one!

So ask them what their dream is,
how and what WE, not they, WE can do to achieve it.
You’re children are your biggest asset,
So invest time in speaking,
invest time in listening,
invest time in hearing,
invest time in learning how to play Pro Evolution Soccer,
in fashion trends and sing Beyonce.
Invest time in not just being a responsible adult.

And I agree,
you spoil the child if you spare the rod,
but ultimately
we just want you to believe in us!
Because a family is the strongest corporation that you can have.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten