The Happiness Factory Blog

woensdag 30 november 2011

Knijp je ogen dicht en zie meer!

In het blogje van 8 november "Is bloggen maar wat blablabla...of zit er meer achter?" (http://inspiflectie.blogspot.com/2011/11/is-bloggen-maar-wat-blablablaof-zit-er.html), had ik als een van de achterliggende items aangegeven dat focus een belangrijk onderdeel is om een blog te doen slagen.

Zoals beloofd, ging ik daar nog eens specifiek op terugkomen, en het element focus nog eens extra onder de aandacht brengen.


Focus is al in verschillende vormen aan bod gekomen in verschillende Inspiflectie stukjes.

  • Focus is datgene wat atleten naar topprestaties brengt.
  • Focus is datgene wat het verschil maakt tussen rondzwalpen en doelgericht.
  • Focus is wat in veel gevallen het verschil maakt tussen energieverspilling en het precies inzetten van je capaciteiten.
  • Focus kan stimulerend werken voor jouw drijfveer.

Niet dat focus altijd nodig is, want het kan evengoed al eens leuk zijn om gewoon een beetje mee te dobberen op de stroming van de rivier. Wanneer je echter wel iets specifieks wil bereiken, zal focus je zeker helpen!

Door te focussen ga je het merendeel van je pijlen afvuren op hetzelfde doel. De kans dat je dan raak schiet op dat ene doel wordt hierdoor - als van nature - alleen maar groter dan wanneer je zomaar in het wilde weg je pijlen afvuurt.

De lastige kant van "focus":
Het lastige aan focus is dat het je dwingt om keuzes te maken. Je zult namelijk moeten bepalen waar je je focus op wil leggen. En dat is meestal nog niet zo'n probleem. De last komt er meestal doordat een keuze automatisch ook een niet-keuze met zich meebrengt. Leg je de focus op het ene, dan zullen er noodgedwongen andere dingen uit het vizier verdwijnen.
En dat is nu net waar we het meestal lastig mee hebben. We willen tenslotte alles, en liefst nog nu ook.
Onthoud daarom deze 2 quotes die met die ingesteldheid direct komaf kunnen maken:
Strategy = what you don't do
The only place where you'll find success before work, is in the dictionary.
De keuze durven maken om (tijdelijk) bepaalde dingen te laten varen, zal je in staat stellen om dat ene waar je je dan wel op richt een pak sneller te bereiken.

Meer door minder:
Focus heeft gelukkig niet alleen die lastige kant. Focussen brengt ook net een verbreding. Klinkt misschien heel contradictorisch, en toch is het zo. Want vanaf je jezelf focust op één bepaald aspect, zul je steeds meer facetten van dat ene aspect ontdekken. En zo ontstaat er een verbreding uit de verdieping.
Of om het even met een concreet voorbeeldje aan te geven: wanneer ik me focus op een bepaald onderwerp waarover ik een blogje wil schrijven, zal ik plots overal aanknopingspunten met dat ene onderwerp vinden. Je kunt het een beetje vergelijken met wanneer je een nieuwe wagen op het oog hebt. Vanaf je je op die wagen focust, zul je plots veel meer van die auto's op straat zien.

Je hebt jezelf een bepaalde focus gegeven, en door die focus zie je plots veel meer.

Het mooie daarvan is dat je door die focus en de nieuwe wereld die er dan open gaat, je in staat bent om al die eindjes aan elkaar te knopen. Hierdoor kun je tot nieuwe inzichten komen door letterlijk te gaan "cross connecten".
Dat stimuleert je denken, en je creativiteit en inzicht wordt daardoor grenzeloos.

Het is dan ook niet voor niets dat er in de creativiteitstheorietjes wordt aangegeven dat 99,9% van alle "problemen" waar je ooit tegenaan zult lopen al eens ergens opgelost zijn geworden. Dus in slechts 0,1% van de gevallen zul je werkelijk naar een "nieuwe" oplossing moeten zoeken. In alle andere gevallen volstaat het om op zoek te gaan naar een zelfde "probleem" in een andere context.

Een focus leggen helpt je daar bij.

Vergelijk focus dan ook gerust met een microscoop. Op zich ontneem je dan een heel stuk van alles wat er te zien is, en tegelijk kun je verbaasd zijn over het nieuwe universum dat je onder de focus van je microscoop kunt vinden!




.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten