The Happiness Factory Blog

zondag 9 oktober 2011

Rust en ruimte in je omgeving en in je hoofd

122 ongelezen emails, een agenda die uit zijn voegen barst, ToDo-lijstjes waar geen einde aan lijkt te komen, en talloze problemen/uitdagingen die je aandacht trekken en je afleiden. En om het geheel helemaal compleet te maken is dit niet alleen in je professionele situatie zo, maar je privé situatie geeft je al evenmin ademruimte.

Op zo'n momenten verlang je er zodanig hard naar, en wou je even dat onderstaande kamer echt bestond.

Er bestaan dan wel heel veel trucjes om je tijdsbesteding onder controle te houden (Time Management, GTD, ... en alle mogelijke varianten), er bestaan ook wel methoden om voor jezelf even te ontsnappen uit de drukte (sporten, meditatie, mindfulness,... en ook hier alle combinaties en modegrillen).
Maar wat als je al die middeltjes kent, en er toch even niet meer uit komt of er niet in slaagt om met deze hulpmiddelen echt tot resultaat te komen?

Laat me je dan een gouden tip meegeven:
Rust en ruimte in je omgeving kan hetzelfde genereren in je hoofd!
Om hier mee om te gaan, kun je jezelf in 2 mogelijke situaties bevinden:
Ofwel zit je volledig in boven beschreven situatie, en zoek je dus naar een uitweg.
Ofwel zit je nog niet in die situatie, en doe je er maar beter aan om het ook te vermijden.

Wanneer je nog niet in die meeslepende situatie zit, en je nog preventief kunt werken, is deze gouden tip zeker toepasbaar. Werk eraan, en draag er zorg voor! Je omgeving heeft namelijk een heel grote invloed op wie je bent en wat je doet. Wanneer je de rust, de ruimte en de orde in je omgeving kunt houden, zul je die ook behouden in je hoofd.

Wanneer je echter al volledig meegezogen wordt, en je zit tot over je oren in de maalstroom, dan nog kan bovenstaande tip veel helpen. Hij is alleen wat moeilijker toe te passen, want wanneer ga je de tijd vinden om aan je omgeving te werken als je nog niet de tijd vindt om je eigen zaken geregeld te krijgen?
Nochtans kan het nodig en nuttig zijn!
STOP! is hier dan ook de enige juiste uitweg. Druk op de pauzeknop, schuif even alles aan de kant, en zorg er voor dat de context juist zit alvorens je verder gaat met de inhoud.
Dit geldt zowel voor privé als professionele zaken.

Als je in een professionele omgeving zit, waarbij presteren en resultaat heel hoog staat, kan dit wel een motiverend effect hebben, maar het kan zich ook tegen je keren door geen aandacht meer te hebben voor de omgeving. STOP! Trek je even terug, en zorg ervoor dat de omgeving terug juist zit alvorens verder te gaan.
Met privé zaken is dat net hetzelfde: STOP! en zorg dat je geest en je denkprocessen terug de ruimte krijgen die ze nodig hebben.

Het is misschien heel frustrerend om even alles aan de kant te schuiven, en je volledig te focussen op je omgeving, want je had je die tijd wel helemaal anders voorgesteld. En wat is het resultaat van die tijd dat je je terugtrekt? Toch niet het resultaat dat je anders had behaald wanneer je wel had blijven presteren.
Tja, dat klopt...
Aanzie die frustratie dan maar als een harde leerschool of misschien zelfs wel als een boetedoening, en gebruik die frustratie als motivatie om het niet meer zover te laten komen, waardoor je vanaf nu preventief kunt gaan werken.
Tenslotte, je bevindt je in een crisissituatie wanneer je zo helemaal wordt meegezogen en eigenlijk de pedalen aan het verliezen bent. En crisissituaties vragen nu eenmaal ook voor crisismaatregelen. STOP! is dan een heel effectieve maatregel!

Vanaf je preventief kunt gaan werken, is het ook heel belangrijk om dat te doen!
Laat de omgeving permanent een weerspiegeling zijn van de rust en de ruimte die je ook altijd in je hoofd wil hebben.
Nadat je even grootschalig hebt ingegrepen, is het resultaat meestal eenvoudig te behouden met 5 minuten werk per dag. Laat je die 5 minuten echter een maand lang opstapelen, dan zal het je snel 2,5 uur kosten om nog bij te benen. En uiteraard is 2,5 uur zoeken veel moeilijker dan 5 minuten vinden.
En hoeveel van die 5 minuutjes je per dag kunt vinden? Om wiskundig correct te zijn: 288!

Uiteraard zul je die 288 mogelijke momentjes niet allemaal kunnen benutten, maar dit maar om aan te geven dat er kansen genoeg zijn, en het eigenlijk een persoonlijk excuus is om na een broodnodige STOP! de zaken terug te laten vervallen.

STOP!, zorg dat je omgeving een weerspiegeling wordt van wat je in je hoofd wenst te bereiken, en werk er dan aan om het je volledig eigen te maken, zodat de situatie niet meer kan wegschuiven.
Op die manier zul je ten allen tijde de rust en de ruimte bewaren!




.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten