The Happiness Factory Blog

donderdag 29 september 2011

Voorbij de training...

Vorige week kon je een blog-stukje lezen over Teamwork (http://inspiflectie.blogspot.com/2011/09/teamwork.html).
Nog zo'n fascinerend voorbeeld van teamwork wil ik jullie zeker niet onthouden:


Zulke prestaties waarbij een kleine misser of uitschuiver van één iemand een directe impact heeft op heel het team, bereik je echter niet alleen door goed teamwork. Hier komt ook heel hard werken, vastberadenheid, vasthoudendheid, een zeer sterke wil om te slagen en een onwaarschijnlijke drang naar perfectie mee aan te pas. En dit alles keer op keer, honderden of zelfs duizenden repetities, trainingen en optredens lang.

Dit is trouwens een constante die je zult terugvinden bij alle uitmuntende fysieke prestaties: inspanning brengt je in quasi al zulke gevallen tot resultaat. Wie hard werkt, zal veel bereiken. Wie harder werkt, zal nog meer bereiken.

Gelukkig is dat niet altijd zo, en vooral bij niet-fysieke activiteiten zien we daar een groot onderscheid. Daar kun je ook uitmuntend zijn zonder dat het je zweet hoeft te kosten.
Voor dit blogje zou ons dat echter te ver leiden.
Nu beperken we ons even tot de uitmuntendheid gerelateerd aan fysieke inspanningen.


Waarom dat nu precies zo is dat meer inspanning zich zal uiten in een beter resultaat, is terug te brengen naar de werking van onze hersenen. Wanneer we een beweging willen uitvoeren, sturen onze hersenen een soort van elektrische pulsjes naar de spieren en gewrichten om die beweging uit te voeren en te controleren. Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat die elektrische impulsen in onze hersenen letterlijk banen trekken. Hoe meer dezelfde beweging wordt uitgevoerd, hoe dieper de groef zal 'uitslijten', en hoe gemakkelijker de elektrische impuls wordt overgedragen. Zo ontstaan er dus een soort van 'voorkeurswegen' voor die elektrische impulsen.
Bij lichamelijke bewegingen merken we dit doordat de beweging steeds natuurlijker wordt, en als het ware een reflex of automatisme wordt. Bij andere gedragingen zien we dat we in gewoonten vervallen.
Even als kanttekening: hier schuilt dan ook de moeilijkheid om gewoonten te veranderen. Het zijn letterlijk 'banen' in onze hersenen die dan veranderd moeten worden.
Wanneer zo'n "baan" wel gewenst is, zoals bij het perfectioneren van een technische beweging, dan spreekt het voor zich dat het creëren van zo'n 'hersenbaan' wel tijd vraagt.

Het getal 10000 is hier zo wat het magische getal. Wanneer je een beweging 10000 maal correct uitvoert, dan zal die beweging zich volledig tot in de perfectie ontwikkelen.
Vandaar dan ook dat ik in de introductie van dit stukje aangaf dat vastberadenheid, en een ongekende wil en doorzettingsvermogen om te slagen en succesvol te zijn, echt wel noodzakelijk zijn. Wie houdt het anders vol om 10000 keer de gewenste beweging correct uit te voeren?

Wanneer je die gedrevenheid wel aan de dag legt, kunnen de resultaten werkelijk verbluffend zijn:


Nike maakte in de jaren 90 al posters met de slogan: "Where does the athlete end and the apparel begin?".
En hier draait het dan ook om bij fysieke prestatie: oefenen, oefenen en nog eens oefenen tot elke beweging volledig geautomatiseerd is.
De weg naar de echte topprestaties is dus duidelijk een lange weg die met veel geduld en vastberadenheid moet afgelegd worden.

Talent en/of een natuurlijke aanleg zal je zeker ook een groot stuk op weg zetten. Vastberadenheid en de wil om te slagen kan echter veel grotere effecten hebben dan enkel het talent.
Het gaat er nu eenmaal niet om wat je hebt, maar wel om wat je er mee doet!

Het mentale aspect is hierin zeker niet te onderschatten. Want op die weg naar topprestaties, zal je vastberadenheid en doorzettingsvermogen om te slagen zwaar op de proef gesteld worden. Onmiskenbaar zal je na je eerste 5000 pogingen (of sommigen misschien al sneller) er de brui aan willen geven.
Er is echter maar één weg, en dat is de weg van blijven uitvoeren, fouten blijven maken en ze blijven herstellen naar je gewenste uitvoering. Onthoud daarbij ook vooral dit:


De doorzetter zal winnen!



Interesse in de mentale begeleiding bij fysieke prestaties? Kijk dan ook even op http://www.thehappinessfactory.be/IndexBegeleidingstrajecten.html


.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten