The Happiness Factory Blog

dinsdag 28 juni 2011

"Unquestioned assumptions"

Ooit in de situatie gezeten waarin je volledig overtuigd was van je eigen gelijk?
Ooit bepaalde dingen zomaar aangenomen zonder er jezelf vragen bij te stellen?
Jezelf er ooit al op betrapt dat je bepaalde dingen doet of denkt zonder er nog bij stil te staan?
Al eens sterk gegeneraliseerd, zoals bijvoorbeeld "alle ingenieurs zijn handymannen"?

In zekere zin en in zekere situaties is het heel handig en nuttig om bepaalde automatismen te hebben aangeleerd of te bezitten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan autorijden. Zolang je het automatisme niet hebt, en je moet nadenken over elke handeling die je met je handen en voeten moet uitvoeren, zul je nooit vlot rijden.

Langs de andere kant kunnen zulke automatismen ook een enorme hindernis vormen, en kun je op die manier jezelf enorme beperkingen opleggen door niet meer open te staan voor andere zienswijzen of invalshoeken.

Een mooi voorbeeld hiervan is dit filmpje. Het zal je op bepaalde vlakken toch een nieuw inzicht geven:


In veel gevallen draait het zelfs niet om fout of juist. In veel gevallen is het gewoon een andere kijk, en zijn beide opties of alternatieven even goed.
Wanneer je echter niet (meer) in staat bent in te zien met hoeveel veronderstellingen wij als mensen dagelijks leven, en wanneer je in die veronderstellingen dan ook nog zover gaat om er wel een goed of fout kwestie van te maken, dan wordt het gevaarlijk. Want dan ga je discussiëren op basis van zeer losse argumenten.



Even stilstaan bij het feit met hoeveel veronderstellingen - die we niet meer in vraag stellen - we dagelijks omgaan en leven, kan schokkend zijn.
Want waarom noemen we een tafel een tafel?
Waarom komen we binnen via een deur?
Waarom stoppen we bij een rood licht, en rijden we door als het groen wordt?





Als we allemaal dezelfde "unquestioned assumptions" (=de veronderstellingen die we niet meer in vraag stellen) hanteren, dan is er op zich ook geen probleem, en dan ontstaat er een soort van algemeen aangenomen waarheid. Bovendien kunnen we ook niet alles in vraag gaan stellen.

Tegelijk kan het wel nuttig zijn om bepaalde dingen uit je eigen leven (privé en/of professioneel) toch wel eens bewust in vraag te stellen. Je zult versteld staan hoeveel "unquestioned assumptions" je zult tegenkomen wanneer je even om je heen kijkt.

En wil dat dan zeggen dat elke veronderstelling die we hebben slecht is?
Uiteraard niet!
Zoals ik al aangaf is het geen kwestie van goed of fout. Het is vooral een kwestie van bewust of onbewust.
En vanaf je een veronderstelling in vraag durft te stellen, is het geen "unquestioned assumption" meer. Zelfs al behoud je die gewoonte, dan nog is het veranderd van een onbewuste naar een bewust keuze.

En dat is de kracht van durven je eigen veronderstelling in vraag te stellen:

  • Het geeft enerzijds een instroom van dingen waar je nooit eerder bij hebt stilgestaan, en geeft je zo een bron om dingen in je leven of je organisatie bij te sturen.
  • En het verheft die dingen die je in vraag stelt (zelfs los van wat je er dan uiteindelijk mee doet), tot een heel bewust keuze!


.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten