The Happiness Factory Blog

maandag 11 april 2011

De lokroep van de natuur

De dagen worden langer, mooier, en warmer. De natuur is langzaam aan het ontploffen: bloesems, groene blaadjes, bloemen, nieuwe scheutjes,...
De vogeltjes beginnen te kwetteren, en alle diertjes genieten ervan om buiten te zijn. Zo ook ervaren velen van ons de lokroep van de natuur. Telkens als het mooi weer is, willen we buiten zijn. En als dat niet lukt, vragen we ons op zulke momenten af waarom we toch binnen moeten zitten. We zouden tenslotte veel liever op een terrasje genieten, of een rustig wandelingetje doen in het lentezonnetje.
Diegenen die een tuin(tje) hebben, beginnen er terug met plezier in te werken. Het is een plezier om zweet te laten in deze lentezon bij het onderhoud van onze grasperkjes, moestuintjes, heggen en heesters.

We worden allemaal overvallen door deze lokroep. De vraag is dan of we hier aan moeten toegeven of dit eerder moeten negeren...

Het antwoord spreekt eigenlijk voor zich. In de buitenlucht zijn heeft simpelweg heel wat voordelen:

  • Tijdens je middagpauze eventjes een frisse neus halen, heeft zeer positieve effecten op je productiviteit. 15 à 20 minuutjes per dag is al voldoende om de positieve effecten te ervaren.
    Zuurstof zorgt er immers voor dat de opgenomen voedingsstoffen, door middel van een verbrandingsproces, worden omgezet in energie.
    In een kantoor- of werkruimte durft de luchtkwaliteit al wel eens verslechteren door de geleverde inspanningen. Goede ventilatiesystemen kunnen hier deels een oplossing bieden. Langs de andere kant houden deze systemen toch ook altijd een risico in: een klein beetje slecht afgesteld, of een onderhoudsbeurt die net iets te lang op zich heeft laten wachten, kan al grote invloed hebben op het CO2 gehalte in de lucht, en het verspreiden van schimmels, bacteriën, en virussen in de hand werken.
    Eventjes een frisse neus halen - zelfs in de winter - kan dus een heel positief effect hebben.
  • Als je die frisse neus dan ook nog eens in een zonnige omgeving kunt halen, dan heb je nog een extra voordeel: zonlicht op je huid zorgt namelijk voor de productie van vitamine D.
    Vitamine D speelt een zeer grote en belangrijke rol in het gezond houden van spieren en skelet. Zo is vitamine D dan ook de eerste peiler van de behandeling van osteoporose.
    Daarnaast zijn er ook steeds meer onderzoeken die aangeven dat vitamine D gunstig is voor de hartwerking, en kan bijdragen tot kankerpreventie.
De combinatie van bovenstaande 2 punten: elke dag gedurende een kwartiertje een frisse neus halen in de buitenlucht, is dan ook wat dokter Tischa van der Cammen, hoofd geriatrie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdal, aanbeveelt voor al haar patiënten.

  • Wanneer je die frisse neus bovendien niet zomaar in de buitenlucht, maar in een natuurrijke omgeving kunt halen, heb je er nog een extra voordeel bij: de natuur brengt rust, raad en troost. Dit omdat zulke omgeving je toelaat om te dagdromen en je aandacht te laten afdwalen (je hoeft dus niet constant op je hoede te zijn voor het razende verkeer). Hierdoor krijgen je gedachtekronkels de ruimte die ze nodig hebben, en kun je je gedachten en ideeën terug ordenen. Het is als het ware een natuurlijke vorm van mindfulness.
    Bovendien nodigt de natuur uit om actief te zijn: een rondje te lopen, een fietstochtje te maken, te spelen met de kinderen, of simpelweg door een wandelingetje te maken.
    Actief zijn versnelt je hartslag en je ademhaling, waardoor je de zuurstofopname nog eens gaat versterken. Je laat de zuurstof in je lichaam dan ook letterlijk circuleren. Daarnaast komt er door het actief zijn een cocktail van hormonen vrij in je lichaam die je een sowieso een goed gevoel zullen geven.
    Zo is er al meermaals aangetoond dat actief zijn dezelfde uitwerking heeft als antidepressiva!
Ingaan op de lokroep van de natuur heeft dus een zeer positief effect!
En dit zijn dingen die je dagelijks kan doen, en er dus dagelijks je voordeel uit kunt halen. 

Wil je hier nog verder in gaan, dan kun je de uitdaging aangaan om eens volledig terug te keren naar de basis en zo te overleven in de natuur met het minimum. Door zoiets te doen, zul je nog andere voordelen kunnen ervaren:
Dingen die je dagelijks als "normaal" aanziet, zijn dat plots helemaal niet meer. Je leert op die manier terug stil te staan bij die "normale" dingen. Zo zul je dan ook ontdekken dat je toch enorm kan genieten van dingen die heel eenvoudig zijn, niets kosten en eigenlijk altijd aanwezig en indrukwekkend zijn. Voorbeelden hiervan zijn: een zonsopgang of -ondergang, het gekwetter van vogeltjes of zelfs het zachte getik van verse regen.
Kom je na dat "natuurbad" terug in het gewone leven, dan zul je extra kunnen genieten van alle dingen die plots terug heel normaal zijn, zoals bijvoorbeeld warm water dat zomaar uit de kraan vloeit.
Nochtans blijven die eenvoudige, kleine en spectaculaire mirakels die de natuur elke dag te bieden heeft ook dan nog aanwezig. Zelfs in het "gewone leven" hier dan af en toe nog eens bij stilstaan, kan je telkens terug een injectie van inspiratie geven.


De conclusie is dus eenvoudig:
Het valt zeker aan te bevelen om dagelijks even de natuur op te zoeken, en als het even kan ook af en toe een echt natuurbad te nemen. Op die manier hap je letterlijk zuurstof en blijf je aandachtig voor de kleine dagelijkse mirakels om ons heen.

Be Active...
Be Aware...


.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten