The Happiness Factory Blog

zaterdag 30 april 2011

De kracht van woorden...

(Slechts) 26 letters in het alfabet.
En met die 26 letters vormen we ongeveer 240000 verschillende woorden die geregistreerd staan in de Grote Van Dale. Wetende dat dit enkel de woorden van het 'algemeen' Nederlands zijn. Daarnaast bestaat er nog onnoemelijk veel vakjargon en samengestelde woorden.
Met die 26 lettertjes kunnen we dus een bijna onuitputtelijke woordenschat vormen.
En deze woordenschat is enorm belangrijk. De juiste woorden op het juiste moment gebruiken, kan een kunst op zich zijn.
Wanneer ik dit schrijf denken velen misschien al aan culturele-theater-monologen (wat het ook zeker zou kunnen zijn), al hoeft het niet altijd hoogdravend of zwaar cultureel te zijn om een zware impact te hebben.

Sommige woorden staan zelfs in ons collectief geheugen gegrift:


De "I have a dream..." van Martin Luther King.









De "Houston we have a problem..." van John Swigert of James Lovell (afhankelijk van hoe exact je wil zijn).







Daarnaast zijn er zeker ook woorden vanuit de meer entertainment wereld die iedereen wel kent. Hier denk ik bijvoorbeeld aan de "Beam me up Scotty..." van Captain Kirk uit Star Trek.





En zo zullen er wel bijna evenveel voorbeelden zijn als dat er woorden bestaan.

Buiten de woorden die in ons collectief geheugen zitten, zullen we ook allemaal wel onze eigen herinneringen meedragen aan bepaalde woorden.
Misschien herinner je nog wel precies het woord dat je eerste liefje gebruikte toen je voor het eerst in je leven de bons kreeg.
Of de uitspraak van de dokter "Het is een jongen!" bij de geboorte van je eerste zoontje.
Het "Ja" woord tijdens je huwelijk.
Het stopwoordje dat je grootvader altijd gebruikte...

Ook hier zijn er weer ontiegelijk veel voorbeelden en uitspraken. Nochtans zijn het allemaal heel simpele woorden die op een ander moment of in een andere context veel minder effect of impact zouden hebben. Het is juist die combinatie van de situatie en de woordkeuze die het verschil maakt.

Dat kracht van de juiste woordkeuze op het juiste moment, wordt prachtig in beeld gebracht door het volgende reclamefilmpje:


De woorden die we gebruiken hebben niet alleen een impact op onze omgeving en de mensen rondom ons, ze hebben een even krachtige werking op wie we zelf zijn.
Woorden zijn die dingen die we gebruiken om ons uit te drukken. Ze zijn dus een rechtstreekse weergave van wat er zich in onze hersenen en in onze denkwereld afspeelt. Zo vormen onze woorden een volledige weerspiegeling van wie we zijn.
Woorden zijn echter ook zodanig krachtig dat wanneer we onze woordkeuze bewust aanpassen, we ook onze gedachten, onze gedragingen en ons "zijn" kunnen beïnvloeden.

Wil je gelukkiger worden, of vrolijker door het leven gaan? Dan is de uitspraak "Gelukkig zijn is een keuze, wil je gelukkig worden, wees dan gelukkig!" vaak een open deur die ingetrapt wordt. "Heel leuk, maar hoe begin je hier aan?" Is dan meestal de bedenking die volgt wanneer de inspiratie van de zin langzaam wegebt.
De juiste woorden kunnen hier de juiste aanzet zijn. Wil je gelukkiger worden en vrolijker door het leven gaan, kies dan bewust voor een positieve woordenschat. Als je voldoende let op wat en hoe je het zegt, zullen je gedachten en denkkronkels uiteindelijk mee volgen.
Bovendien treedt dat effect niet alleen bij jezelf op. Jouw woorden beïnvloeden ook de mensen die jouw woorden opnemen. Zo kun je met de juiste woordkeuze een gans team een inspirerende visie meegeven en extra, alles overstijgende resultaten zien ontstaan. Buiten het professionele kun je met de juiste woordkeuze je kinderen vol zelfvertrouwen en met een positieve kijk op het leven laten opgroeien. Jouw woorden kunnen een sporter of sportploeg naar ongekende hoogten brengen, of net laten kraken, puur volgens de woorden die je al dan niet gebruikt.

Jouw woorden kunnen zelfs mee het verschil maken bij lastige politieke situaties, zoals onderstaand filmpje van Amnesty International aangeeft.

Dus onthoud dat je bent wat je zegt, en vooral dat je kunt worden wat je wil zijn als je je ook zo uitdrukt! En dat geldt ook voor de mensen rond jou!





.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten