The Happiness Factory Blog

maandag 10 januari 2011

Spiegelneuronen

Als we onze geluksbeleving zo hoog mogelijk willen houden, dan zijn er een aantal factoren waar we bij onszelf op kunnen letten en aan kunnen werken. We moeten echter ook aandacht hebben voor de dingen die om ons heen gebeuren.

In de jaren 90 werd een onderzoek verricht op de hersenactiviteit van een makaak aap bij het openen van een nootje. Om dat onderzoek te verrichten, zat de aap in een MRI scanner, en kreeg hij regelmatig nootjes toegeschoven. Via de scanner konden de onderzoekers bekijken welke activiteit er zich afspeelde in de hersenen van de aap terwijl hij dat nootje opende.
Tijdens het onderzoek liep er ook iets "mis". Een onderzoeker die niets van het onderzoek wist, liep totaal onwetend het laboratorium waar de MRI scanner stond opgesteld binnen, en trof daar een schaal met nootjes aan. Zonder er verder bij na te denken, nam hij een nootje, opende het en smulde het op.
De aap zat op dat moment nog altijd in de scanner, en keek toe hoe de onderzoeker het nootje nam en opende. Als bij wonder gaf de scanner dezelfde hersenactiviteit weer als wanneer de makaak het nootje zelf openmaakte.
De onderzoekers dachten eerst dat er iets mis was met de scanner, en kalibreerden alles opnieuw. Om zich ervan te overtuigen dat alles nu wel terug goed functioneerde, herhaalde ze het experiment en mocht de aap opnieuw toekijken hoe een onderzoeker een nootje opende. Zelfs na de kalibratie gaf de scanner dezelfde hersenactiviteit weer.

Dit gegeven werd achteraf nog veel uitgebreider en breder getest en onderzocht met allerlei soorten zoogdieren en dus ook mensen. Men is zo gekomen tot het ontdekken en definiëren van spiegelneuronen.
Zonder volledig in het onderzoek te duiken, is dit iets dat we van nature uit wel herkennen. Hoe dikwijls gebeurt het niet dat baby's beginnen mee te wenen wanneer één baby huilt.
Op zich is er met de andere baby's niets mis, alleen beleven ze door hun spiegelneuronen hetzelfde als de baby die als eerste begon te wenen.

Datzelfde kunnen we dan ook doortrekken naar onze geluksbeleving. Wanneer de mensen om ons heen gelukkig en inspirerend zijn, zullen we dit overnemen. Langs de andere kant, wanneer we in een uitputtende, depressieve omgeving vertoeven, zullen we ons langzaam spiegelen aan en met dat negatieve gevoel.

Als we willen streven naar totaal geluk, dan is het vanuit die insteek ook heel belangrijk om rekening te houden met onze omgeving. Zet de juiste, gelukkige en inspirerende mensen om je heen, en je zal het effect snel genoeg merken. Wanneer je echter gedeprimeerde of negatieve personen tegen het lijf loopt, kun je hen best op weg zetten om in een gelukkige omgeving terecht te komen, of zelf sterk genoeg te zijn dat zij zich aan jou spiegelen, en niet andersom.

Deze invloed van de omgeving op ons geluksgevoel, wordt ook bevestigd vanuit andere onderzoeken die aangeven van de verschillende relaties die we met de mensen om ons heen hebben, de meest invloedrijke factor is om tot een bevredigend geluksgevoel te komen.


Met dit allemaal in het achterhoofd, kunnen we dit samenvatten als: zorg voor de juiste, gelukkige omgeving om je heen, en let's connect!


.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten