The Happiness Factory Blog

vrijdag 22 februari 2013

Hier is het goed!

Wat ben je aan het doen?
Ben je dit blogje aan het lezen?
Ben je dit blogje écht aan het lezen?
Of ben je dit blogje aan het lezen terwijl je in je hoofd ook nog met 100 andere dingen bezig bent?

Onze gedachten die wat ronddwalen terwijl we eigenlijk andere dingen aan het doen zijn, is iets dat zeer veel voorkomt. Begin er maar eens op te letten hoeveel gedachten er in je hoofd voorbij flitsen terwijl je bijvoorbeeld aan het lezen bent of je je tanden staat te poetsen.

Maar wist je ook dat dit dagdromen een negatief effect heeft op je gevoel van geluk?

Zaken zoals mindfulness of mediteren zijn tegenwoordig erg “hip”. En iedereen die bewust op zoek is gegaan naar rust, zal je wel vertellen dat je meer ‘in het moment’ moet staan: blijf bij het hier-en-nu.

Maar is dat ook werkelijk zo?

Matt Killingsworth heeft dit gegeven eens helemaal in vraag gesteld. Hij begon zijn onderzoek zelfs met het uitgangspunt dat dagdromen misschien wel eens een positief effect zou kunnen hebben. Want misschien dwalen je gedachten af naar hele leuke dingen zoals vakantie of leuke gebeurtenissen, en bereik je daardoor net een beter gevoel.
Klinkt logisch, niet?

Zo klinkt het op zich ook even logisch dat wanneer je aan negatieve dingen zit te denken, je jezelf daardoor ook ongelukkiger kunt voelen.
Maar wat dan met de noch positieve/noch negatieve gedachten? Blijft je geluksgevoel dan neutraal?

Wel, de data en de resultaten van het onderzoek brengen hier duidelijkheid:

Je verliest altijd! 

Vanaf je begint te dagdromen of je gedachten beginnen rond te dwalen terwijl je eigenlijk nog iets anders aan het doen bent, heeft dit een negatief gevolg op je geluksbeleving. Zelfs al dwalen je gedachten af naar heel positieve of leuke zaken!

Als je dagdroomt over positieve/leuke zaken, dan daalt je geluksniveau heel lichtjes.

Als je geest op wandel gaat met neutrale gedachten, daalt je geluksniveau al opmerkelijk (ongeveer 10%).

En wanneer je in een spiraal van negatieve of onaangename gedachten terecht komt, daalt je geluksniveau met bijna 40%!

Zo zou je afdwalende gedachten dus kunnen aanzien als een gokautomaat waarbij je bij elke spelbeurt altijd 1, 20 of 50€ verliest.
Er is dus geen ontkomen aan. Vanaf je niet 100% in het hier-en-nu staat, zul je minder gelukkig zijn.

Bovendien blijkt het ook heel moeilijk te zijn om in het hier-en-nu te blijven. De onderzoeken van Killingsworth tonen aan dat 47% van al onze tijd we eigenlijk met iets anders bezig zijn dat wat we werkelijk aan het doen zijn!
En bij 90% van de onderzochte activiteiten (zoals tanden poetsen, douchen, autorijden, werken, trainen,…) was het afdwalen van onze gedachten steeds heel hoog –> meer dan 30% van de tijd die we aan die activiteiten besteden, zit onze geest eigenlijk ergens anders!

Als het dan ook nog eens gaat over werk gerelateerde activiteiten, of activiteiten waarbij je aan het leren bent, dan behoeft het geen extra uitleg om te beseffen dat zo’n sterk afdwalende geest ook nog eens een sterke productiviteitsdaling met zich meebrengt.

 

Gelukkig is er ook goed nieuws!
Bij 2 activiteiten zijn we als mensen blijkbaar wel in staat om volledig in het hier-en-nu te blijven!
Dat is wanneer we spelen en wanneer we vrijen.

Als je dus gelukkiger wil worden, en je hebt geen zin om te leren je gedachtenstromen te laten voor wat ze zijn en in het hier-en-nu te blijven, dan weet je dus wat je moet doen ;-)

 

En zo ontstaat er weer een mooie opwaartse spiraal: door je gedachten niet te laten dwalen, wordt je gelukkiger, en door gelukkig te zijn en in het hier-en-nu te blijven, wordt er weer een grote productiviteitsstijging mogelijk!

Let er maar eens op hoe dikwijls jouw gedachten je afleiden uit het hier-en-nu. Je zult er versteld van staan!
En weet dan dat dat telkens een aanval op je geluksbeleving is. Maar weet ook dat het anders kan:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten