The Happiness Factory Blog

zondag 13 januari 2013

Geen koffie meer op het werk

Een van de belangrijkste elementen die je nodig hebt om gelukkig te worden, is het daadwerkelijk “willen” om gelukkig te worden / te zijn.
Klinkt misschien een beetje als een open deur intrappen. Toch is de vraag hoe ver jouw wil gaat om echt gelukkig te worden.

Ben jij bereid om je voedingspatroon aan te passen en bijvoorbeeld je dagelijkse kop koffie of thee te laten staan?

Je zult je misschien afvragen wat voeding, koffie of thee met geluk te maken heeft. Wel, eigenlijk heel veel, en dat geldt voor koffie in het bijzonder.

We weten allemaal wel dat koffie (en ook thee) cafeïne bevat, en dat ons lichaam daar op reageert. De reactie kan heel verschillend zijn. Bij sommigen zal het een effect hebben op hun slaapgedrag, bij anderen misschien wel op de werking van hun maag, en soms heeft het zelfs een vocht-vasthoudend effect.

Een snelle reactie is dan om decafeïne te drinken. Goed geprobeerd, maar zelfs zonder de cafeïne heeft koffie nog een negatief effect: het wekt namelijk de productie van het cortisol hormoon op. Dit is een stress-hormoon dat ons lichaam aanmaakt, en is van nature bedoeld om de ‘fight or flight’ reactie aan te zwengelen (= het natuurlijke verdedigingsmechanisme van het lichaam om bij een gevaarlijke situatie of te vechten of te vluchten).

Nochtans bevinden we ons meestal niet in een gevaarlijke situatie als we koffie drinken. In tegendeel, koffie is misschien wel de meest gedronken drank binnen een werkcontext. En dat is nu niet direct een omgeving waar we nog wat extra druk of stress nodig hebben. Want de werksituatie/omgeving zorgt daar meestal zelf al wel voor voldoende stress.

Een hoge dosis van die cortisol (wat veroorzaakt kan worden door veel koffie te drinken doorheen de dag), zou zelfs tot (verbale) agressie kunnen leiden.

Dat zulke situaties de productiviteit, de samenwerking en het geluk op het werk niet bevorderen, daar hoef ik dan ook geen verdere uitleg bij te geven.

 

Stress op het werk is voor niemand goed, en door geen koffie meer te drinken of te schenken, zul je de stress, die al aanwezig is, niet verder accentueren!

Dus, wil jij je dagelijkse dosis koffie inruilen voor water of cafeïne-vrije groene thee om gelukkiger te worden?

Tot zo ver gaat het écht “willen” wanneer je spreekt over “ik wil gelukkiger worden”.

(PS: van cafeïne-vrije thee wordt gezegd dat het een ontspannend effect heeft, dus de ideale antagonist voor je kop koffie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten