The Happiness Factory Blog

zaterdag 15 september 2012

Overgecompliceerd...

Op 31 augustus 2012 schreef ik het stukje "Leef 7,5 minuten langer door het lezen van dit blogje!" (http://inspiflectie.blogspot.be/2012/08/leef-75-minuten-langer-door-het-lezen.html).

Heb jij jouw extra 7,5 minuten al goed gespendeerd?

Bijvoorbeeld door ze te gebruiken als een enorme boost voor jouw geluk?

Of denk je dat je op 7,5 minuut je geluk niet kunt boosten? En dat daar veel meer voor nodig is?

Wel, dat is een zeer frequent voorkomende denkkronkel die ons net tegenhoudt om echt gelukkig te zijn of te worden.




Als we nadenken over wat ons gelukkiger zou maken, dan gaan onze gedachten in allerlei richtingen. Veel van die richtingen zijn meestal ook toekomstmuziek of (ongrijpbare) dromen.
We denken dan aan al die dingen die beter zouden kunnen zijn, en we dagdromen van sterke idealen.

Op zich is daar helemaal niets mis mee, behalve als het dagdromen een barrière wordt voor het echte leven. Want wat er dan dikwijls gebeurt, is dat we plotsklaps uit onze droom ontwaken, de realiteit om ons heen zien, en beseffen dat het toch allemaal niet mogelijk is. En dan volgt er maar één ding, en dat is helemaal niets...

Jammer, en een verloren kans!

Neem nu het voorbeeldje van iemand die helemaal uitgekeken is op het werk dat hij/zij doet. Wanneer je de dromen even begint te prikkelen, zullen er al snel heel wat meer aantrekkelijke of avontuurlijkere jobs in gedachten passeren. Die persoon weet dus wel wat hij/zij echt diep van binnen zou willen. Alleen komt hij/zij niet tot actie omdat er allerlei drempels worden opgeworpen die het streven naar geluk plots heel gecompliceerd maken:

  • Ik kan mijn job niet zomaar opgeven, want ik heb die financiële middelen die ik nu heb, echt wel nodig.
  • Als ik die droom wil waarmaken, dan heb ik veel meer tijd nodig. Nu heb ik daar helemaal de tijd niet voor.

Dit zijn maar 2 voorbeeldjes van excuses die we regelmatig horen. Drempels die we onszelf opleggen om het geheel liefst zo complex mogelijk te maken, zodat we onze eigen inertie kunnen verklaren.

Zo maken we de dingen dus overgecompliceerd...

Geluk is in eerste instantie een keuze. Een keuze die je voor jezelf maakt om bewust te streven naar je geluk. Een keuze die volledig bepalend is voor de wijze waarop jij je dag beleeft.

Als jij voor jezelf de keuze maakt om gelukkig te zijn, dan hoeft niet plots alles compleet anders te worden, en dan kost gelukkig worden ook geen massa's tijd.

OK, je bent die job misschien echt wel helemaal beu, en ja, je bent financieel gezien niet in staat om zomaar plots alles om te draaien. Dat zijn feiten. Maar wanneer je er bewust voor kiest om gelukkig te zijn, dan zijn er plots zoveel dingen meer mogelijk. En dat zijn dingen waarvoor je die job helemaal niet halsoverkop hoeft op te zeggen.
Misschien kun je al een paar kleine dingen wijzigen in je privéleven.
Misschien kun je op een andere manier omgaan met je collega's op het werk.
Misschien kun je dagelijks een paar kleine activiteiten inlassen die je job meer draaglijk maken (zoals bijvoorbeeld 5 minuten uittrekken om eens bewust te genieten van je verse kop koffie).

En misschien zullen al die kleine dingen - die het gevolg zijn van een bewuste keuze om gelukkig te zijn - je wel net die kracht en energie geven om stap voor stap steeds dichter bij je echte geluk te komen. En doordat je jezelf zo sterkt, zul je vroeg of laat echt in staat zijn om de grote knopen door te hakken (als die dan nog doorgehakt moeten worden tenminste...).

Afgelopen week werd de volgende mooie quote op de Facebook-pagina van The Happiness Factory gepost:
The happiest people don't have the best of everything... they just make the best of everything!
En dat is nu precies waar het om gaat.
We hebben allemaal de neiging om ons geluk sterk overgecompliceerd te maken.
Terwijl een fantastisch trucje nu net is om alles heel simpel te maken!

Gebruik de volgende 5 minuten dus maar eens om jezelf eens heel bewust te worden van al het goede en positieve rond jou.
En wanneer je nog eens gaat dagdromen over alles wat je gelukkiger zou kunnen maken, droom dan eens over hele simpele dingen zoals de geur van vers gebakken brood, of de smaak van jouw favoriete snoepje. Die simpele dingen gaan de barrières naar jouw geluk stap voor stap afbreken, en brengen je echt tot actie!



.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten