The Happiness Factory Blog

donderdag 8 maart 2012

Twitter je happy!

Meer dan 500 miljoen personen hebben een Facebook-profiel, 175 miljoen mensen gebruiken Twitter, en LinkedIn telt iets van een 100 miljoen gebruikers (en die cijfers wijzigen elke minuut).
En hoe zit het met jouw gebruik van de sociale media?

Het is heel opvallend dat we in België helemaal niet tot de top van de wereld behoren wat betreft het gebruik van social media. Wat ook opvallend is, is dat het in onze buurlanden toch helemaal anders is. Duitsland, Nederland en Frankrijk bezetten mooi de plaatsen 6, 7 en 8 in de top 20 lijst van landen waar Twitter het meest actief wordt gebruikt.

En jij? Ben jij al actief op Twitter? Of zoek je nog naar een goede reden die je kan overhalen?

Wel, hier zijn 4 denklijnen die maken dat je door het gebruik van Twitter een gelukkiger persoon kunt worden!

1. TRANSPARANTIE EN VERBONDENHEID MET JE EIGEN WAARDEN
Wanneer je met Twitter aan de slag gaat, is het goed om voor jezelf een 'strategie' te bedenken: welke dingen tweet je wel en welke niet?

Om die keuze te kunnen maken, is het heel goed om voor jezelf je eigen waarden inzichtelijk te maken. Als je die voor jezelf duidelijk hebt, dan kun je ze als criteria gebruiken bij elke tweet die je de wereld in wil sturen.
Je vraagt je dan letterlijk af of die bepaalde tweet wel in lijn ligt met je eigen waarden of niet.
Is dat niet het geval, dan is het evident dat je hem niet de wereld in stuurt.
Is dat wel het geval, dan communiceer je op een zeer open en transparante wijze over wie je echt bent!

En die vorm van open en eerlijke communicatie is extreem belangrijk. Je doet je dan niet anders of beter voor dan je werkelijk bent. Je communiceert en je handelt vanuit je eigen - diepliggende - kern!

Een voorbeeldje: vind je het van en voor jezelf belangrijk dat je altijd positief en vrolijk bent?
Wel, dan zal Twitter je daar steeds mee confronteren telkens wanneer je een negatief of klagende tweet de wereld wil insturen.

Je verbindt je dus op een zeer actieve manier met je eigen zijn!

2. EEN ANDERE KIJK OP DE SITUATIE:
Als je verder bouwt op het voorgaande, kan de confrontatie met je eigen waarden je een andere kijk op de situatie geven.

Stel dat je inderdaad altijd positief en vrolijk wil zijn, en dat je toch eens in een situatie komt waar je de neiging voelt om negatief of klagend te zijn. De confrontatie met je eigen waarden kan je hier tot inzicht brengen, waarna je op zoek kunt gaan naar het vrolijke of positieve van de situatie.

Zo heeft Tony Hsieh (de CEO van Zappos.com) ooit eens de volgende tweet de wereld ingestuurd:
Airport bathroom: guy tries washing hands - auto faucet motion sensor broken. He tries voice recognition instead by yelling "Wash!" at sink.
Op zich was hij eerst geïrriteerd door de man die daar aan de lavabo stond te treuzelen en lanterfanten. Door er over te twitteren, ging hij bewust op zoek naar het grappige in de situatie, en kon hij er nog best mee lachen ook!

3. ANDEREN HELPEN
Dat Twitter anderen kan helpen, werd heel duidelijk tijdens de Pukkelpop-ramp afgelopen zomer. Via Twitter zijn er ontelbare mensen thuis geraakt, of hebben ze onderdak gevonden.

Het hoeft echter niet altijd zo extreem te zijn. Je kunt ook twitteren in functie van anderen, en ze op die manier helpen. Als je bij elke tweet jezelf de vraag stelt wat een ander zou kunnen boeien, of hoe je een ander zou kunnen inspireren, dan sta je plots veel minder "me-focused" in het leven.
Via je tweets ga je bewust op zoek naar wat een ander zou kunnen helpen, boeien en inspireren, en dat zal zich als quasi vanzelf ook doortrekken in je totale houding in je dagelijkse interactie met mensen!

4. DANKBAARHEID
Dankbaar zijn is een heel belangrijke en grote stap in het verhogen van je algeheel geluksgevoel.

In veel gevallen is die dankbaarheid er wel, maar hebben we te weinig tijd om er bewust even bij te blijven stilstaan. Een mooie zonsopgang als je naar je werk rijdt, een lekkere tas koffie of thee bij een klantenbezoek, een vrolijke babbel bij de bakker,... allemaal heel eenvoudige dingen die ons geluksgevoel enorm kunnen verhogen, vanaf we er maar even aandacht voor hebben en er dankbaar voor zijn.

Even de tijd nemen om over zulke dingen te twitteren, is al voldoende om de dankbaarheid volledig in ons op te nemen. Als je dit doet bij elke opportuniteit die zich er toe leent, zul je verstelt staan hoeveel zaken er zijn om dankbaar over te zijn, en je zult er in getraind geraken om zulke zaken bewust en met vol genot te beleven.




Wanneer je regelmatig een tweetje de wereld in stuurt, en je past telkens deze 4 denklijnen toe, dan zul je het effect daarvan niet alleen in je tweets merken, maar het zal zich al heel snel doortrekken naar hoe jij als persoon naar de dingen kijkt en hoe jij ze beleeft. En zo zul jij een gelukkige twitteraar worden!

Om af te sluiten, en om alle critici ook te overtuigen, nog even dit:
Je kunt je misschien afvragen hoe zo'n klein tweet berichtje van maximaal 140 tekens nu een impact kan hebben op je geluksgevoel.
Wel, aanzie die ene tweet als een klein puntje op een groot wit blad. Dat ene puntje heeft op zich niet zo heel veel betekenis. Maar wanneer je veel puntjes volgens een bepaald stramien op dat blad zet, kun je verbluffende schilderijen maken!
Het pointillisme:
.


Volg me via Twitter:  


.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten