The Happiness Factory Blog

donderdag 22 september 2011

Teamwork

Teamwork: Together Everyone Achieves More
Samen bereikt ieder individu meer.
en
In een team is het geheel meer dan de som van de individuen.

Uitspraken die allemaal wijdverspreid zijn, en die de kern aangeven van waar het om draait.
Ergens weten we dat allemaal wel, en toch blijft het moeilijk om een goed werkend en geolied team te verkrijgen.

Hier even een filmpje van hoe het niet moet:


De vraag is dan natuurlijk hoe het wel moet...



Voor we dieper ingaan op deze vraag, laat me even demonstreren wat er bereikt kan worden door goed teamwork:


Teamwork kan dus fascinerende resultaten opleveren. Resultaten die nooit behaald zouden kunnen worden door het individu alleen. En dit geldt overal waar er sprake is van een "team": in sportverband, op het werk, zelfs als familie of gezin kun je een team zijn.

Weten hoe je tot goed teamwork komt, kan dus belangrijk zijn voor iedereen die meer wil halen uit een groep van individuen die samen iets moeten bereiken.

Wanneer het over groepen gaat, is er heel veel te halen uit het basiswerk van Patrick Lencioni: "De vijf frustraties van teamwork, en hoe die te verhelpen".
In dit boek rijkt Lencioni 5 werkpunten aan die het verschil kunnen maken tussen een groep mensen of een echt (en hecht) team:


  1. Absence of TRUST: hoezeer vertrouwen de individuen elkaar?
    Durven we alles tegen elkaar te zeggen? Zijn we volledig open en eerlijk? Of zit er iemand met het gevoel van een dubbele agenda?
  2. Fear of CONFLICT: hoezeer laten we conflicten toe?
    Klinkt misschien eigenaardig wanneer het over goed teamwork gaat, en toch is het zo: in een goed team moet er ruimte zijn voor een conflict. Let wel, dit kan alleen wanneer er voldoende vertrouwen aanwezig is, want zonder het vertrouwen zal het conflict ontaarden. Wanneer er wel voldoende vertrouwen aanwezig is, kunnen we het conflict toelaten, want we weten (vertrouwen) dat we er wel zullen uit geraken.
  3. Lack of COMMITMENT: in welke maten zijn we echt een onderdeel van het team? Of in hoeverre binden we ons echt tot het team?
    Voelen we een echte verbondenheid met het team? Staat iedereen in het team voor hetzelfde? Hebben we hetzelfde DNA? Allemaal vragen die we ons kunnen stellen om te checken of we echt bereid zijn om ons te binden aan het team.
  4. Avoidance of ACCOUNTABILITY: in hoeverre kan het team beroep op je doen, en in welke mate neem jij verantwoordelijkheid op binnen het team?
    De leider van een team heeft een heel belangrijke rol en positie binnen het team. Een goed werkend team is echter meer dan een groep mensen met een enthousiasmerende leider. In een goed team is iedereen een beetje leider (en zeker niet "lijder"!!).
  5. Inattention to RESULTS: besteden we voldoende aandacht aan het gemeenschappelijke resultaat?
    Hoe kan er sprake zijn van een team wanneer de leden van het team elk in een andere richting roeien, of erger nog, wanneer de leden van het team elk in een apart bootje zitten.
    Een gemeenschappelijk doel en de stappen naar dat doel zijn een cruciaal bindmiddel.
Het spreekt voor zich dat in bovenstaande opsomming de schuin gedrukte tekst aangeeft wat je moet vermijden, en dat de vetgedrukte tekst het gewenste effect is.

Eenmaal je deze eenvoudige richtlijnen in acht neemt, kun je ze overal toepassen:
Bijvoorbeeld in je gezin: Heeft het gezin een gemeenschappelijk doel? Neemt iedereen zijn verantwoordelijkheid op om dat doel te bereiken? Hoe sterk voelt ieder individu zich gebonden tot het gezin? (of om het in vaktermen uit te drukken: is het gezin een associatiegroep of een dissociatiegroep?) Is er ruimte om conflicten te hebben en deze op te lossen binnen je gezin? En uiteraard de basis van het geheel: hebben we vertrouwen in elkaar?

Dezelfde redenering kun je ook toepassen op bijvoorbeeld je wielerploeg: Willen we als ploeg hetzelfde bereiken, of zijn er individuen die een persoonlijke prestatie voorop stellen? Zijn de rollen in de ploeg duidelijk en neemt ieder zijn verantwoordelijkheid volgens die rol? Hoe sterk kan het team op je rekenen, of glip je als eerste weg wanneer het even moeilijk wordt? Discussiëren we over de werking van het team, en vertrouwen we elkaar?

Teamwork gaat dus verder dan enkel het werk in je professionele leven. Al speelt het daar uiteraard ook mee, want een bedrijf zou zoveel meer kunnen bereiken wanneer alle inspanning van ieder individu afgestemd zijn op hetzelfde eindresultaat!

Deze uitgangspunten aangevuld met bijvoorbeeld de "Hoshin Kanri"-methode, kan een echt en hecht team genereren met een fenomenale performantie!


Wil je meer weten over het boek van Patrick Lencioni? Neem even de THF boekenlijst door: http://www.thehappinessfactory.be/IndexExtra.html
Ben je geïnteresseerd in de details en de nuances van hoe jij jouw groep kunt omvormen tot een team? Neem gerust contact met me op.



.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten