The Happiness Factory Blog

woensdag 27 juli 2011

Vakantie is een beetje zoals Nieuwjaar


De periode van zomerse vakanties is volop aan de gang.
Diegenen die nog moeten vertrekken zijn de laatste zaken aan het afronden en de dagen aan het aftellen tot het zover is.
Diegenen die al terug zijn, verschijnen met volle batterijtjes, nieuwe moed en nieuwe voornemens terug op het toneel.

Vanuit dat opzicht gelijkt vakantie heel sterk op Nieuwjaar. De laatste dagen voor Nieuwjaar zijn we ook bezig met de laatste dingen af te ronden zodat we het jaar met een gerust gemoed kunnen afsluiten. En bij de start van het nieuwe jaar vertrekken we steevast met goede voornemens.

Ergens is de vakantieperiode misschien wel een betere periode om die voornemens te maken en ook te verwezenlijken, en zeker wanneer je ook rekening houdt met een paar handige trucjes.

Laat ons beginnen bij het waarom een vakantie misschien een beter moment is om goede voornemens te maken:
Vele van ons nemen zowel vakantie rond de nieuwjaarsperiode als tijdens de zomerperiode. Nochtans is de vakantie in de zomerperiode meestal wel langer. Bovendien gaan we tijdens de zomervakantie ook meestal "echt" op vakantie. Dit maakt dat je er dus eventjes helemaal tussenuit bent, nieuwe oorden verkent, en in veel gevallen ook letterlijk je horizon verruimt.
De geest en het lichaam hangen op dat vlak erg samen. Dus wanneer je letterlijk tijd en ruimte maakt door even uit het dagelijkse leven te stappen, zal je ook ruimte maken in je geest.
Je geest en je denkprocessen kun je echter niet uitschakelen, en je zult door de ruimte die je maakt dan ook bewust of onbewust een heel aantal dingen verwerken, een plaatsje geven, of laten rusten.

Bovendien ga je niet alleen ruimte maken in je geest, je zult hoogstwaarschijnlijk je lichaam ook wel anders belasten. Sommigen zullen volledige platte rust nemen waardoor ze lichamelijk echt uitrusten, anderen zullen hun lichaam misschien meer belasten door een paar stevige activiteiten. Wat het ook is, het zal sowieso anders zijn dan het dagelijkse leven, en die verandering doet het lichaam goed. Of om tot rust te komen, of om de zuurstof te laten stromen.
En om de vergelijking met de nieuwjaarsperiode nog eens te maken, heeft de zomerperiode het voordeel dat we meer kans hebben om zonne-energie op te doen in contrast met de donkere eindejaarsperiode.

Je laadt dus niet alleen je mentale batterijtje terug op, ook fysiek zul je energie tanken.
Lichamelijk en geestelijk sta je dus al helemaal klaar om er terug tegenaan te gaan.
En doordat je mentaal en geestelijk de zaken ook terug op orde hebt, zul je een aantal zaken misschien terug met een meer heldere blik kunnen aanschouwen.

Ideaal dus om goede voornemens te maken zoals niet meer in de val te trappen van een work-life-balans die uit evenwicht is, of om toch maar terug meer lichaamsbeweging te hebben (want je hebt op je vakantie nog eens kunnen proeven dat het je toch wel deugd kan doen), of welk ander goed voornemen je ook neemt.

Als je dan ook nog rekening houdt met de tip die in onderstaand filmpje wordt gegeven, dan kan het al helemaal niet meer fout lopen!



Heel veel succes met het verwezenlijken van al jullie goede post-vakantie voornemens, en in elk geval:

Happy Vacation!


.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten