The Happiness Factory Blog

dinsdag 8 februari 2011

Leider of volger?


(Bekijk het filmpje via YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=GA8z7f7a2Pk)

Uit dit filmpje kunnen we heel veel leren over leiderschap en hoe onze omgeving daarop reageert.
Het begin is eenvoudig: Er staat iemand te dansen. Op dat moment zal hij nog door heel veel omringende mensen aanzien worden als een of ander raar schepsel, of ze vinden dat hij zich belachelijk maakt.
Dit is al direct een heel belangrijke les: als je iets teweeg wil brengen, zal je de moed moeten hebben om je nek uit te steken. En als je wil dat er gevolg gegeven wordt aan het voorbeeld dat je stelt (hoe belachelijk dat op dat moment misschien nog mag lijken), zal je ook met iets heel eenvoudigs moeten beginnen. Of zoals het filmpje laat zien: dansen is iets dat eigenlijk iedereen wel kan.

Na 20 seconden in het filmpje gebeurt er iets heel speciaals...
Een eerste "volger" komt zich mee amuseren. Deze eerste "volger" heeft een heel belangrijke rol. Hij toont heel openlijk dat je kan en mag "meedoen". De reactie van de leider op deze eerste volger is ook heel belangrijk. Hij beschouwt hem direct als een volledige gelijke. Vanaf dan gaat het niet meer enkel over die ene persoon, vanaf dan gaat het om hen.

Op 33 seconden maakt de eerste volger een belangrijk signaal naar zijn vrienden. Hij doet teken om mee te komen doen, want het is eigenlijk wel leuk.
Het woord "volger" is eigenlijk niet zo goed gekozen. Dit klinkt zo negatief. Nochtans vraagt het heel wat moed van deze eerste om zich openlijk voor alle andere aanwezigen bij de leider te voegen, en zich mogelijk mee belachelijk te maken. De rol opnemen van "eerste volger" is dan ook een rol die gelijk staat aan het opnemen van de rol van leider. Jammer genoeg wordt deze rol van "eerste volger" nog dikwijls onderschat.
Nochtans, het is de "eerste volger" die de leider omtovert van een eenzame gek naar een echte leider.
Je zou het kunnen omschrijven als: de leider is de vuursteen, en de "eerste volger" is dan de vonk die het vuur uiteindelijk echt zal doen branden.

Na 55 seconden komt de volgende belangrijke stap: er komt een tweede volger. Dit is het bewijs dat de eerste zijn rol excellent heeft ingevuld. Vanaf nu kunnen er grootste dingen gebeuren. Het gaat niet meer over één eigenaardige persoon die zich belachelijk maakt, het gaat ook niet meer over 2 gekken, het gaat over 3 personen die iets doen, en 3 is een groep!
Heel belangrijk hierbij is dat ze ook als groep naar buiten komen. Het publiek mag niet enkel de leider zien, ze moeten ook de 2 volgers zien, want volgers trekken nieuwe volgers aan.

Vanaf 1'15" gaat het heel snel. Eerst komen er nog 2 volgers bij, direct erna nog eens 4. Dit is een zeer belangrijk moment! Vanaf nu is er duidelijk een beweging, een strekking!
Vanaf er steeds meer personen bijkomen, wordt de drempel voor anderen om er ook bij te komen steeds lager. Voor omstaanders die eerst kritisch waren, is er nu geen reden meer om toch niet mee te doen: ze zullen zich niet meer belachelijk maken, ze zullen niet specifiek in de schijnwerpers staan, en ze zullen deel zijn van een groep.

Daarna komt een totaal omslagpunt. Steeds meer mensen komen bij de groep, en de situatie wordt volledig omgekeerd. Zij die niet meedoen met de groep, worden nu de buitenstaanders. Zij zullen nu in het vizier staan, en zij die niet meedoen worden nu de eigenaardige personen.
Net zoals de meerderheid zich in het begin afzette tegen de leider, zullen de laatsten zich meer distantiëren van zij die nog niet meedoen.


Samengevat kunnen we hier dus volgende punten uit leren:

 1. Als leider zul je in het begin alleen staan, en je zult aanzien worden als de uitzondering. Dit moet je lang genoeg blijven volhouden, en blijven geloven in waar je mee bezig bent.
 2. Je eerste volgers zijn gigantisch belangrijk. Omarm ze als volledige gelijken.
 3. Zorg ervoor dat je samen met je eerste volgers naar buiten komt als een groep, waardoor het volledig om de beweging gaat, en niet meer enkel om jou als leider. En zorg ervoor dat er een lage instapdrempel is, zodat je als groep eenvoudig te volgen bent.
 4. En als laatste de misschien nog wel de belangrijkste les: als we allemaal leiders zijn, zal er weinig tot stand komen. Een leider zal nooit succesvol zijn zonder een eerste volger. Dus als je echt leiderschap wil tonen, heb dan de moed om de eerste volger te zijn!
Het is dus niet zozeer een vraag van leider of volger, want misschien is de eerste volger wel de echte leider die voor het succes zorgt!


.

2 opmerkingen:

 1. Mooie samenvatting met leerpunten. Dit geeft echt inspiratie.
  Dennis, doe zo voort.

  Paul Bertels Vlaamse Ingenieurskamer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. filmpje circuleert al langer. Op you tube een heel debat in welke mate het opgezet spel is. Toen ik begon te twijfelen aan de echtheid van het filmpje begon ik ook te twijfelen aan de waarde van de boodschap. Desalniettemin: a true leader knows who to follow.

  BeantwoordenVerwijderen