The Happiness Factory Blog

dinsdag 30 augustus 2016

Slimmer zaken doen? Speel in op je frequentie!

Op 17 april 2016 liep ik mijn eerste marathon. Een bijzondere ervaring die toch wel helemaal anders is uitgedraaid is dan wat ik voor ogen had (klik hier voor het volledige verhaal).
Vreemd dat het zo verlopen is, want ik had er mezelf nochtans een jaar lang op voorbereid, en ik was helemaal overtuigd dat ik er klaar voor was.

Achteraf is het altijd eenvoudig om te analyseren wat er is misgelopen in de voorbereiding.
Die zaken heb ik ondertussen bijgeschaafd, waardoor ik nu veel "slimmer" train.
Het resultaat zal hopelijk navenant zijn. Dat weten we op 23 april 2017 bij m'n volgende marathonpoging :-)

Dat anders en "slimmer" trainen, wekt weer allemaal nieuwe inzichten op.
Zo heb ik tijdens een van mijn trainingsloopjes, volgende 'formule' samengesteld:
Snelheid = Kracht x Frequentie x Omstandigheden
Sinds deze formule in m'n hoofd zit, ben ik er helemaal van doordrongen en zie ik overal mogelijkheden om ze toe te passen!
Deze formule is uiteraard van toepassing op het lopen.
Deze formule blijkt ook helemaal te kloppen in het wielrennen.
Deze formule is zelfs volledig bruikbaar op je eigen business of bedrijfsactiviteit!

Laat me de factoren toelichten:
 • Snelheid: Dit spreekt voor zich: de snelheid waarmee je vooruitgang wil maken. In het lopen of wielrennen is dat uiteraard je echte fysieke snelheid. Meer zakelijk geredeneerd, is dit de figuurlijke snelheid waarmee je de zaken laat evolueren en vooruit laat gaan.
 • Kracht: Tijdens het lopen verhoogt je hartslag hoofdzakelijk door de kracht die je naar je benen en voeten brengt om je passen te maken. Hoe groter je je passen wil maken, hoe meer je zal moeten uitduwen, en dus hoe meer kracht het je kost. Hoe groter de belasting voor je lichaam, hoe hoger de hartslag.
  In het fietsen is dit de kracht die je op je pedalen zet.
  In het zaken doen, is dit wat je werkelijk doet: het uitvoeren van je job. Bijvoorbeeld: het lesgeven, het leveren van de service, het plegen van de interventie, het gesprek aanknopen,...
 • Frequentie: Deze spreekt ook weer meer voor zich, en is de frequentie (het ritme) waarmee je het krachtelement inzet. In het lopen: hoeveel passen je zet per minuut.
  In het fietsen: hoeveel omwentelingen je maakt per minuut.
  In het zakelijke: hoeveel keer -bv per dag- je jouw job gerelateerde inspanning levert.
  Het eigenaardige is dat frequentie op zich je hartslag niet bijzonder veel zal beïnvloeden. De inspanning komt voornamelijk vanuit het kracht-element.
 • Omstandigheden: De dingen die om je heen gebeuren. In het lopen of het fietsen wordt het bijvoorbeeld moeilijker als het bergop is of met tegenwind. In je business kunnen er macro-economische aspecten meespelen waar je zelf niet zo heel veel vat op hebt.
  Deze omstandigheden kunnen gunstig zijn, of kunnen tegen werken.
Om je snelheid zo hoog mogelijk te houden, heb je dus 3 parameters om mee te "spelen". De omstandigheden heb je zelf niet zo heel sterk in de hand, dus blijven er nog 2 elementen over om bewust op te sturen.

Het valt me op dat in de meeste gevallen vooral met het kracht-element wordt gespeeld: meer of minder inspanning leveren. We moeten een tandje bijsteken, dus zullen we eens extra hard beuken. Of het is vakantie, en dan gaat de riem er helemaal af.

Maar het gaat niet enkel over de snelheid, het gaat ook over het volhouden. Bij lopen of fietsen moet je om lang vol te houden dan ook bewust je hartslag laag houden. In het zakelijke kun je je hartslag minder als referentie nemen. Nochtans speelt wel dezelfde uitdaging: je moet het ook daar kunnen volhouden. En dan enkel met het kracht-element spelen, is misschien niet altijd de slimste weg.

Neem nu Chris Froome, hij rijdt met een bijzonder klein verzetje de bergen van de Tour de France op. De omstandigheden zijn ongunstig (bergop rijden). Enkel harder op de pedalen stampen zal hem niet helpen, want dat kan niemand volhouden. Het kracht-element verminderen en bijgevolg de snelheid laten zakken, is voor hem ook geen optie.
Hij speelt dus met zijn frequentie. Door het kleine verzetje kan hij het kracht-element laten afnemen, de frequentie opdrijven, en zo toch met hoge snelheid de berg op rijden. Daar zit blijkbaar zijn optimum.

De vraag die je jezelf kunt stellen in je eigen business-activiteiten is dan ook waar jouw optimum ligt.
Zijn de omstandigheden gunstig of net afremmend?
En afhankelijk daarvan, ga je dan net meer op kracht spelen, of toch de frequentie aanpassen?

Een paar concrete voorbeelden:
 • Het is volop zomer, en er zijn zeer veel mensen op vakantie. Niet echt een gunstige periode om nieuwe klanten te vinden. Je kan dan heel sterk op het kracht-element gaan spelen, zijnde datgene doen wat je moet doen om nieuwe klanten te vinden, zoals bijvoorbeeld social media posts, mailings, netwerken,... Maar als de omstandigheden niet gunstig zijn om bijvoorbeeld naar netwerk-events te gaan (omdat het hoogzomer is, en er geen georganiseerd worden), dan zal het je al snel veel energie kosten om daar toch zeer hard op te blijven inzetten.
  Misschien doe je er dan wel beter aan om je kracht-element (het netwerken in dit voorbeeld) te verlagen, en de frequentie op te drijven. Stel je maar eens voor hoeveel personen je zou kunnen ontmoeten aan het zwembad van je vakantiebestemming, door meer korte contacten te hebben (frequentie omhoog, kracht-element omlaag).
 • Je zit in een situatie waar je zelf zeer moe en bijna uitgeblust bent door het harde werken. Het kracht-element was dus duidelijk heel hoog in de afgelopen periode, want je bent er letterlijk moe van geworden. Stel dat de omstandigheden niet wijzigen, hoe kun je dan toch die snelheid zo hoog mogelijk houden?
  Door het kracht-element te beperken, en de frequentie op te drijven. Minder intens de zaken opnemen, jezelf meer recuperatie gunnen, en het allemaal wel met een zeer hoge regelmaat opnemen.
 • Je moet een taak afwerken die maar blijft aanslepen en je krijgt de concentratie niet te pakken om het in één keer af te werken. Opnieuw blijven de omstandigheden hetzelfde. Opnieuw kun je hier het kracht-element verminderen en de frequentie opdrijven. Wat in dit geval betekent: hak de taak in kleine stukjes die je met hoge frequentie afhandelt, en tussendoor wel de nodige rust- en recuperatiemomenten inlassen.
Je ziet het, in veel gevallen kun je je snelheid gelijk houden -zelfs als de omstandigheden ongunstig zijn- door vooral in te spelen op de frequentie en het kracht-element af te bouwen.

Slimmer trainen, slimmer zaken doen, slimmer werken? Dan ligt er nog veel te ontdekken in de frequentie!


Iets om over na te denken en te ontdekken hoe het bij jou werkt.
Contacteer me dus gerust om je inzichten en bedenkingen te delen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten