The Happiness Factory Blog

donderdag 30 juni 2016

Wat is coaching?

In essentie ben ik een coach. Ik noem mezelf echter liever 'Clarity Creator'.
Coaching en het vak van coach zijn zo'n ruime begrippen en kunnen zo ruim geïnterpreteerd worden, dat je uiteindelijk nog niet weet wat het is.
Kijk maar eens in een willekeurige vacaturekrant: "Team Coach", "HR Coach", en vele varianten.
Rijd je over de autostrade, dan zie je plotseling een "Luxury Coach".

Dus wat is "coaching" eigenlijk?

Paul Van den Bosch (de (ex-)"coach" van Sven Nys) omschrijft het kort en bondig:
"Een coach is iemand die mensen groter maakt"
Een andere definitie die je via het internet kan terugvinden, luidt als volgt:
"Coaching legt de nadruk op het vergroten van de persoonlijke effectiviteit om doelen te bereiken en succesvol te zijn, en niet zozeer op het oplossen van een problematische situatie. Coaching is veranderingsgericht en 'action based'."
Met beide uitspraken ben ik het sterk eens.
En zelfs al is het goed omschreven, het zullen zeker geen sluitende definities zijn voor wat coaching nu precies is.

Ik denk dan ook dat de vraag niet zozeer zou moeten gaan over "Wat is coaching?" in z'n algemeenheid, maar veeleer over "Wat is coaching, voor mij?".

Hierbij alvast hoe ik dagelijks invulling geef aan het begrip 'coachen', en hoe ik het met mijn coachees tot uiting breng:
 • De wil om te slagen: We werken vanuit een bubbel van positiviteit om de dingen mogelijk te maken. Ik kijk dus eerder naar de kansen dan naar de belemmeringen, naar de dingen die wel mogelijk zijn in plaats van wat niet mogelijk is. Datzelfde verwacht ik ook van jou, als coachee.
  Je droom/doel realiseren zal nu eenmaal niet altijd van een leien dakje lopen. Het zal wel eens hard en lastig worden. Zou het dat niet zijn, dan had je het hoogstwaarschijnlijk al veel eerder behaald, en had je geen coaching nodig.
  Helemaal in de wil om te slagen stappen heeft te maken met 2 zaken:
  • Doorzettingsvermogen: niet onmiddellijk de handdoek in de ring gooien wanneer het lastig wordt; af en toe een klein beetje 'pijn' voelen en toch doorgaan; 100% commitment, 100% toewijding. Je moet je droom/doel écht willen waarmaken, en dan loop ik heel graag en heel de weg naast je om het mogelijk te maken.
  • Exploreren en experimenteren: Sommige zaken zullen niet vanaf de eerste keer lukken, en dat is helemaal prima! Zolang je maar blijft zoeken en verkennen wat er dan wel werkt. En wanneer je wel doorbraken realiseert, zal ik je met plezier nog verder uitdagen om nog meer te verkennen, want misschien bestaan er nog wel andere wegen...
 • Volledige openheid: Ik ben er als coach, niet als vriend, niet als collega. Als coach sta ik voor volledige openheid, wat maakt dat ik je altijd alles zal teruggeven wat ik zie, hoor en voel. Die openheid hoef jij ook te hebben. Het is tenslotte jouw coachingstraject. Geef dus altijd aan hoever we kunnen/mogen gaan, welke richting er op dat moment voor jou het belangrijkste is, en/of (en waar) je iets mist. Jij bepaalt de grenzen, zowel naar boven als naar onder.
  Er is slechts één openheid die ik beperk: de openheid naar buiten. Alles wat er tussen ons gezegd en besproken wordt, blijft tussen ons. Daar primeert de psychologische veiligheid en de ethiek boven de openheid. Datzelfde vraag ik ook aan jou. Veel van de elementen van het traject zullen specifiek op jou afgestemd zijn. Zonder die context verliest het grotendeels zijn waarde of kan het heel wat gefronste wenkbrauwen oproepen. Gooi jouw inzichten dus niet zomaar te grabbel.
  Bovendien werk ik altijd vanuit een 'gentlemen's agreement'. Ook daar is volledige openheid en respect naar elkaar van het hoogste belang. Laat ons die openheid en dat respect dan ook altijd bewaren.
 • Leven in een wereld van afspraken: Verwachtingen zijn een sluipende moordenaar voor een goede coachingsrelatie. Elke verwachting die ik voel, zal ik met jou trachten om te vormen in een gedragen afspraak. Ik vraag jou om hetzelfde te doen.
  Tegelijk sluit dit de cirkel, want als we een afspraak maken, dan committeren we ons er volledig en voor de volle 100% aan. En zo zijn we terug bij de eerste bullet: volledig commitment, en wanneer een van ons zich nog niet helemaal klaar voelt om vol voor de afspraak te gaan, blijven we zoeken en exploreren waar we wel volledig achter staan.

Spreekt dit je aan, lees dan ook zeker voort wat mij persoonlijk als coach typeert: http://www.thehappinessfactory.be/The-Happiness-Factory-Achter-De-Schermen.shtml#Dennis

Spreekt het je nog steeds aan? Laten we dan een afspraak prikken en verkennen wat jouw doel/droom precies inhoudt, en hoe we dat tot werkelijkheid kunnen maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten