The Happiness Factory Blog

dinsdag 22 maart 2016

Hoe gelukkig zijn (en blijven) in een wereld vol terreur, angst, dreiging, ...

OPGELET, een confronterende realiteit in dit bericht!


De kindjes net naar school gebracht na een zeer ontspannen ochtend. Terug wandelend van school richting huis, in een bescheiden lentezonnetje, bedacht ik mezelf hoe compleet relaxed ik was.
Een paar minuten later zag die ontspannen wereld er plots helemaal anders uit. Opgeschrikt door een terroristische aanslag op de luchthaven van Zaventem en later ook in het centrum van Brussel. De beelden en berichten die binnen kwamen ken je wel, maar meestal komen die vanuit delen van de wereld hier ver vandaan. Dit verwacht je niet op amper 40 km van je "veilige" thuishaven, op 20 km van waar je vrouw op dat moment aan het werk is.

Het nieuws raakte me. Diep. En ik werd overvallen met verschillende zinvolheidsvragen:
Wat voor nut heeft het om te werken aan de persoonlijke kracht en het prestatieniveau van mensen wanneer onze basisveiligheid in het gedrang komt?
Wat voor nut heeft het om te praten en te streven naar geluk wanneer er zoveel lijden is?

In één antwoord kan ik alvast houvast vinden:
Er zijn slechts 2 zekerheden in het leven:
A) We zullen allemaal sterven
B) Niemand weet precies wanneer dat zal gebeuren.
Je kunt gevat worden door een auto bij het oversteken van de straat. Je kunt onfortuinlijk van de trap vallen. Je kunt het slachtoffer worden van een terroristische aanslag. Je kunt jezelf domweg verslikken in een mandarijntje en er in blijven hangen.
Dat kan morgen zijn, dat kan overmorgen zijn, dat kan binnen 5 minuten zijn, dat kan binnen 30 jaar zijn.

Dus wat anders is er buiten gelukkig zijn?
Wat anders is de drijfveer om elke dag te leven en te werken?

Wanneer je op elk moment van elke dag weet dat je er alles aan gedaan hebt om gelukkig te zijn, recht in je schoenen staat, goed bent voor jezelf en de mensen om je heen, en je met opgeheven hoofd vooruit kunt kijken, dan maakt de onzekerheid van het einde niets meer uit. Dan heeft angst geen vat meer op jou.

Geniet van elk moment, ten volle, en voor de volle 100% , zelfs wanneer het even tegen zit, zelfs wanneer je niet weet wat de toekomst zal brengen. Leef alsof het elk moment voorbij kan zijn.
Want we kunnen niet alles controleren wat er om ons heen gebeurt, maar we kunnen wel controleren hoe wij reageren op de dingen die rondom ons gebeuren!

Het is misschien een open deur intrappen, maar de waarheid hiervan werd vandaag wel heel levendig geïllustreerd.

Veel geluk,
Dennis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten