The Happiness Factory Blog

woensdag 26 augustus 2015

Waar zit die reset-knop??


Een openingsreceptie organiseren voor het nieuwe kantoor en bij de genodigden ongeveer 50% afmeldingen krijgen. Even 'vlotjes' de oven willen herstellen en het verkeerde wisselstuk bestellen (en daarmee 99€ door je neus geboord krijgen). Een klusje thuis oplossen dat al heel lang aansleept, om er dan achter te komen dat het resultaat helemaal zinloos is. Naar 2 à 3 winkels rijden om een simpele zak houtskool te kopen, en er nergens eentje te vinden. Een mooi klantenvoorstel lanceren dat dan uitgesteld wordt of misschien zelfs niet geaccepteerd zal worden...

Ja, dit is een kleine greep uit wat me afgelopen week overkomen is.

"Je moet durven falen", zegt de coach in mezelf dan...jaja, tot je er zelf tot over je oren in zit en overvallen wordt door twijfels en vraagtekens.
"Met zoveel afmeldingen zal ik wel niet zo populair/geliefd/goed zijn als dat ik wel dacht...", raast er dan door mijn hoofd. "Zie je wel...", fluistert het duiveltje op m'n schouder me in mijn oor bij de afwachtende houding van de klant. "En je kunt zelfs al geen eenvoudige herstelling meer uitvoeren...", komt er dan in de avonduurtjes nog achteraan.

Gelukkig heb ik op zo'n momenten nog één reflex: DE RESET-KNOP!

Zeg maar mijn "Plan B", mijn "Recovery Plan", of misschien ook wel mijn "Emergency Procedure".

In de 5R methodiek, die ik zowel bij mijn klanten als op mezelf toepas, kan ik terugvallen op de 3de R, de R van Resilience (veerkracht). Want het leven loopt nu eenmaal nooit in een rechte lijn. Zulke perioden van "ongeluk" horen er dan ook gewoon bij, zonder dat ze mij onderuit hoeven te halen, zonder dat ik mezelf onderuit hoef te halen door twijfels en zelfverwijt.

Ik heb mijn "Plan B" standaard klaarliggen. Een plan dat ik nu kan activeren om snel weer in een positieve spiraal terecht te komen. Een plan gericht op voldoende slaap en mentale fitheid, teruggrijpen naar de basis van mijn bestaan, en naar mijn echte professionele niche.
Kortom, teruggrijpen naar al die dingen waarvan ik weet hoe belangrijk ze zijn, en waar 'het universum' mij genadeloos op afstraft wanneer ik het toch weer eens even laat lopen.

Voor mezelf heb ik er dan ook vertrouwen in dat ik snel terug de juiste golf te pakken heb.
Ik vraag me wel af wie er nog zo'n "rampenplan" voor zichzelf heeft klaarliggen?
Jij?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten