The Happiness Factory Blog

vrijdag 10 mei 2013

Tel eens tot 100

Wat leerde ons mama ons vroeger toen we een driftbui kregen?
Precies, tel maar eens eventjes tot 10.

En zoals altijd weten de mama's het toch wel goed te verzinnen, want er zit bijzonder veel waarheid in dit trucje.
Het was bedoeld om ons terug tot bezinning te brengen en zo te beletten dat we domme dingen zouden zeggen of doen.
Of het nu echt het meest zinvolle trucje is om toe te passen bij kinderen die een driftbui doormaken, is nog maar de vraag. Het feit is wel dat het tellen op zich ons – nu, als volwassenen zonder driftbui – effectief heel wat rust kan schenken.

Ik zou je wel willen uitdagen om met 100 te werken in plaats van met 10.
Niet omdat we toevallig groter zijn geworden en daardoor ook het cijfer groter moet zijn, wel omwille van de tijd die we eraan spenderen. 10 gaat te snel, 1000 zou veel te lang duren.

Op het ritme van de hartslag van 100 tot 0
Gebruik het ritme van je hartslag om van 100 tot 0 af te tellen. Je kunt op elke hartslag een cijfertje verminderen, of je kunt 2 hartslagen per cijfer nemen.

Door dit te doen, ga je jezelf focussen op één ding (het aftellen). Aftellen gaat trouwens net iets minder vanzelf als gewoon tellen, waardoor je je ook net iets dieper moet concentreren, en daardoor minder ruimte laat om je denken te laten afdwalen.
Door te werken met je hartslag maak je jezelf enerzijds heel bewust van wat er in je lichaam gebeurt, en zal je ook niet te snel of te langzaam gaan.

Het effect:
Net door deze elementen (focussen op één ding, jezelf bewust zijn van je lichaam (de hartslag), en zo een paar minuten rust inbouwen), kan er een diep ontspannend effect bereikt worden.

Test het zelf maar eens uit. Ga eens ergens in het midden van een doordeweekse werkdag even rustig zitten, en begin op het ritme van je hartslag terug te tellen van 100 tot 0. Je zult je erna herboren voelen, en in staat zijn om terug met een heldere geest na te denken en beslissingen te nemen.

Ga jij de uitdaging aan? Het kost toch hoogstens maar een paar minuten van je tijd.
Om precies te zijn: In de veronderstelling dat je een hartslag van 60 slagen per minuut hebt, en dat je 2 hartslagen neemt per cijfer dat je terugtelt, zal je er 3 minuten en 22 seconden mee bezig zijn.

Je hebt toch wel ergens 3 minuten 22 seconden in je werkdag om dit te doen, niet?
Laat me hopen van wel.

Zelfs al zijn het maar 3 minuten 22 seconden, het resultaat zal verbluffend zijn.
Sommigen zullen zich misschien uitermate schuldig voelen dat ze gewoon maar even zitten te tellen op een stoel, en daardoor misschien eerder onrustig worden.
Anderen zullen misschien de voordelen van de ontspanning en het rustmoment gewaar worden.

Wat jouw reactie ook is, dit eenvoudige experiment kan je veel leren over hoe jij stress, drukte, ontspanning en tijd ervaart!
En ik ben heel nieuwsgierig om te ontdekken wat het met jou doet!
(schrijf dus gerust een reactie…)

Tip: Je kan je gedurende de oefening misschien laten begeleiden door het heerlijke muziekstuk 4’33” van John Cage.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten